Nog nieuw bij Fourcroy is de Conte della Vipera, gemaakt door twee reuzen. Het verhaal begint bij Piero Antinori (zijn familie is al zeven eeuwen ‘in de wijn’), de vader van de moderne Chianti. Hij vernieuwde in heel Toscane de wijnmaakprocedures en ook de wijngaarden. Twintig jaar geleden plantte hij 40 hectaren witte sauvignon op het prachtige domein Castello della Sala in de streek van Orvieto. “Maar we hadden nooit echt voldoening van onze witte wijnen, ze waren wat rustiek van opvatting”, verklaarde Antinori, onlangs op promotiebezoek in Brussel. “Al die tijd hadden we in Frankrijk Patrick de Ladoucette als agent en op zeker moment groeide het idee om samen iets te doen.” Want baron Patrick de Ladoucette is in het Loire-gebied een kampioen met witte sauvignon. Zijn Baron de L is wereldberoemd. Hij en Antinori sloegen de handen ineen en maakten een sauvignon sophistiqué, met als basis de wijngaard van Castello della Sala. Baron Patrick: “Onze oenologen hebben uit het avontuur ook veel geleerd. Ze waren gewoon aan wat onrijpheid terwijl ze nu geconfronteerd werden met immens rijpe druiven. Wij, die altijd heel weigerig tegen houtlagering zijn geweest, hebben nu moeten toegeven dat een kleine houttoets voor dit type een weldaad is. Het schaadt de finesse niet en belet ook het gelukkig samentreffen met de fijne moderne verse viskeuken niet. Overal ter wereld drinkt men meer witte wijn, ook en vooral omdat hij overal beter wordt.”

Op de excellente tafel van het Brusselse restaurant La Truffe Noire staat de eerste versie van de nieuwe sauvignon-wijn, Conte della Vipera, geboren uit de samenwerking tussen twee wijnreuzen.

De naam Della Vipera verwijst naar de vechtersfamilie die vele eeuwen lang het Castello della Sala heeft bewoond en waarnaar de familiekapel op het kasteeldomein nog altijd wordt genoemd.

Het is een zachte rijpe sauvignon van 1997, een excellent jaar voor rood maar misschien wat frisheid missend voor wit. De smaak is “gras” met veel diepte en rondeur maar wel volkomen droog, iets zwaarwichtig: een echte “tarbotwijn”. “We hebben niets aan de zuurheid gecorrigeerd, om het karakter niet te beschadigen”, geeft Antinori ruiterlijk toe.

Luigi Ciceriello van La Truffe Noire schenkt hem bij een raketsla met schilfers van witte truffel en parmezaankaas en met aangeslagen maar lauwe boletenschijven en excellente rijkelijke olijfolie: een belevenis.

De wijnen van Fourcroy zijn te koop bij De Vidts in St-Niklaas ( Tel. 03/776.53.55), Goyens in Genk ( Tel. 089/30.85.41), Collin in Gent (09/225.01.20), Van Eccelpoel in Herentals ( Tel. 014/21.26.93), Bacchus in Knokke ( Tel. 050/60.72.75), Le Cellier ( Tel. 02/374.85.33) en Cash & Carry ( Tel. 02/423.72.91), beide in Brussel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content