compact en innoverend

PIERRE DARGE

Even hoopten de puristen dat de nieuwe Citroën C3 een remake van de deux-chevaux zou worden. Dat idee had allicht iets te maken met de eigenzinnige, bolronde vorm die vier jaar geleden te zien was bij de concept car. Maar verder sneed de veronderstelling geen hout, wat door de ontwerpers bij de voorstelling dan ook nadrukkelijk duidelijk was gemaakt. De C3 vervangt evenmin de Saxo, die blijft gewoon in productie, maar positioneert zich iets hoger. Wel werd gesuggereerd dat de nieuwe subcompact, die in samenwerking met Toyota tegen 2004 wordt klaargestoomd, wellicht minimalistisch uitvalt. Dat valt ten minste op te maken uit de vooropgestelde prijs, die moet onder de 8000 euro blijven.

Nu is de C3 zeker een opmerkelijke auto, die opvalt door zijn bolle, hoge daklijn, zijn relatief hoog opgestelde stoelen en zijn digitale snelheidsmeter. De jongste Citroën steekt verder boordevol nieuwigheden en interessante snufjes en de ontwerpers zijn dermate optimistisch dat ze hem als de ‘volmaakte veelzijdigheid’ omschrijven. Ze bedoelen dat hij met zijn compacte vorm (3,85 meter lang) in de stad zeer goed tot zijn recht komt, terwijl zijn voorzieningen hem ook tot een echte reisgezel maken op langere trajecten. Alvast voor de inzittenden vooraan, want achterin is alleen voldoende knieruimte voor kinderen. Anderzijds zijn er dan weer tal van opbergvakken, waaronder een ouderwets groot handschoenenvak en is de lijst van zinvolle gadgets behoorlijk lang. Zo krijgt de C3 een chauffeursstoel mee die in de hoogte verstelbaar is, terwijl ook het stuur aangepast kan worden.

De elektrische stuurbekrachtiging valt energiebesparend uit omdat ze alleen bij het draaien energie vergt. De koffer is dankzij een innoverende moduboard in compartimenten op te delen, terwijl het optionele, elektrische schuifdak royale afmetingen heeft. En dan is er nog het vernieuwend veiligheidssysteem voor kinderen waarin onder meer een elektrische bediening van de kindersloten via een drukknop op het dashboard is opgenomen.

Een en ander maakt duidelijk dat de ontwerpers niet over één nacht ijs zijn gegaan en de C3 echt vernieuwend uitvalt, zowel met zijn vormgeving als met zijn mogelijkheden. In eerste instantie wordt de nieuweling met vier motoren uitgerust: drie benzinemotoren (van 1.1 liter en 61 pk tot 1.6 liter en 110 pk) en een 1.4 liter Hdi turbodiesel.

De korte testritten maken we met de 1.4 liter benzinemotor, gekoppeld aan een sequentiële viertrapsautomaat. Die laat de gebruiker de keuze tussen geheel volautomatisch rijden en manueel schakelen, dat gebeurt door de pook naar voren of naar achteren te duwen. Het schakelen loopt boterzacht, maar indrukwekkend vinden we de prestaties niet: de viertrapsautomaat is zelfs aan de luie kant en dat is jammer in een auto met zoveel kwaliteiten. De C3 krijgt van huis uit ABS mee met een elektronische remkrachtverdeling, een noodremhulpsysteem (dat de remdruk in functie stelt van de snelheid waarmee het rempedaal wordt ingedrukt en dus probleemloos een noodstop herkent) evenals het elektronische stabiliteitsprogramma ESP (dat een afwijking detecteert tussen de weg die de rijder op het oog heeft en die welke de auto volgt, én die afwijking corrigeert). Ook een ASR (antispincontrole), die doorslippende wielen bij het accelereren in toom houdt, wordt in serie aangeboden.

Veel enthousiaster zijn we over de 1.4 Hdi-motor, de eerste in een generatie van turbodieselmotoren met directe injectie en common rail, een product van de samenwerking van PSA met Ford. Die blijkt tegelijk krachtig en geruisloos, en dankt die kwaliteiten aan de zogenaamde pilootinjectie, waarbij een kleine hoeveelheid brandstof voor de eigenlijke injectie wordt ingespoten.

Van die 1.4 Hdi-motor komen er straks twee versies uit: de basisversie met acht kleppen en 70 pk (waarmee we zelf reden en die een fraaie trekkracht liet noteren in een breed toerental) en de versie met 92 pk, voorzien van een turbo met variabele geometrie en zestien kleppen. Die laatste wordt later op het jaar gelanceerd.

Hoe ook, de basisversie van de turbodiesel belooft een gemiddeld verbruik van 4,2 liter per honderd kilometer en dat is natuurlijk een prestatie. Anderzijds moeten we toegeven dat de C3 niet meteen een goedkope auto is. Voor de 1.1 liter benzine wordt 11.350 euro gevraagd, terwijl voor de 1.4 Hdi al een stevige 13.050 euro wordt gerekend.

CITROEN C3

MOTOR:

voorin gemonteerde viercilinder turbodiesel met directe injectie en een slagvolume van 1398 cm3, die via een handgeschakelde vijfbak de voorwielen aandrijft.

POTENTIEEL:

maximaal vermogen van 70 pk / 50 kW bij 4000 toeren/minuut en max. koppel van 150 Nm bij 1750 toeren/minuut.

AFMETINGEN:

385 cm (l), 166,7 cm (br), 151,9 cm (h) en 246 cm (wielbasis).

KOFFERVOLUME:

305 liter.

VERBRUIK IN LITER/100 KM:

5,1 (stad), 3,8 (buiten stad), 4,2 (mix).

CO2-UITSTOOT:

110 gr/km.

PRIJS, INCLUSIEF BTW:

13.050 euro, vermeerderd met 61,97 euro BIV.

JAARLIJKSE AUTOBELASTING:

245,21 euro.

ANDERE VERSIES:

1.1 (11.350 euro), 1.4 (11.850 euro), 1.6 (14.750 euro).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content