Van hoge tailleslips tot strings. Van rijkelijk kant tot glanzende, naadloze stoffen. Van zachtgeel over bruin naar een trits blauwe en groene tinten. Het lingerie-aanbod voor komende winter valt niet in één trend te vatten. Maar dit is zeker : comfort en creativiteit gaan steeds nauwer samen.

Trui Moerkerke Foto’s : Diane Hendrikx

Vrouwen van nu willen alles : mooie vormen en tegelijk draagcomfort. Vroeger waren ze bereid om af te zien. Nu is het ondenkbaar dat ze bijvoorbeeld een zware gaine dragen om de buik platter te maken.? Een verzuchting van een lingerieproducent. Maar waarom nog afzien als het niet moet ? Nieuwe materialen elastisch kant, rekbaar satijn, microvezels,… gaven de lingeriesector nieuwe impulsen. En de zoektocht gaat verder. Het zoeken naar en werken met de zogenaamde comfortstoffen is wellicht de belangrijkste trend in lingerie. ?Naast tweekleurige kant, hebben we voor deze winter een collectie opgebouwd rond microvezel, een zeer licht en zacht materiaal. Als een tweede huid?, zegt Karel Vervaecke van Déwé, de Belgische firma die dit jaar haar eeuwfeest viert. ?Je kan er dus een mooie beha mee maken die steun biedt, maar je voelt bijna niet dat je iets draagt.?

Dit voorjaar bracht Lejaby haar Nuage-reeks uit, in microvezel/lycra en afgebiesd met rekbaar satijn (foto 8), en dat bleek een succes. ?Het is ook heel flatterend?, zegt Carine Janssens van Lejaby. ?Je krijgt steun, maar zelfs onder strakke kledij is de beha helemaal onzichtbaar. En de slip zorgt voor ronde billen en een platte buik. Ja, dat moet nu blijkbaar in dit topmodellentijdperk.?

Toch is het succes van glad en naadloos ondergoed à la Nuage relatief. In de States halen dit type beha’s een marktaandeel van 50 procent, in Europa maar 20 procent. Ook Warner’s heeft ze met de prachtige Nudes– en The Invisibles-lijnen in collectie. ?Ze spreken vooral jonge en modieuze mensen aan die terug voor eenvoud kiezen. We verkopen ze, maar het is niet het succes geworden dat we verwachtten?, vertelt Gunther Bodaert van Warner’s. ?Dertig jaar geleden al brachten wij samen met de firma Lycra zo’n type beha uit. Maar achteraf zijn de naadloze beha’s afgegleden naar het goedkope genre. Je vond ze weinig in de speciaalzaken. Als wij er nu opnieuw mee komen, weliswaar in een verbeterde versie, blijft er een zeker wantrouwen bestaan. Zowel bij de winkelier als bij de consument.? Bodaert ziet de toekomst wel glad, maar gesofisticeerder. Glanzende stoffen met jacquardmotieven in de stof, zoals in de nieuwe Simply Sensational-lijn (in tricotronic jacquard met lycrastretch, foto 1).

Elastische kant, in verschillende kleuren en motieven, blijft voor de meeste merken een topper. ?Elastische kant biedt het voordeel dat je ook in de D- en E-cups een modieuze beha kan maken?, zegt Noël Van Ryckeghem van New Creastyle ( Femilux, Coup de Folie, Stefania). Bij Vandevelde ( Marie Jo, Prima Donna) geloven ze ook in weelderig kant en mooie borduursels. Daarnaast werkt Vandevelde met grafische dessins. ?Zoals de ruiten van de Allegro-reeks (foto 2) van Marie Jo?, zegt Annemie De Pauw. ?We gebruiken ook meer materialen met reliëf en structuur. Bijvoorbeeld dat ruitmotief in combinatie met broderie en een sterk reliëf.?

Opvallend is dat alle merken inspanningen doen voor de grotere maten. ?Tot voor enkele jaren verkochten we niet eens C-cups?, zegt Martine Rijckmans van Alaco ( La Perla, Malizia). ?Nu is een 90 C een courante maat.? Omdat veel jonge vrouwen een grote boezem hebben, verdeelt Déwé haar gamma niet in modellen voor jongeren en een klassieker aanbod, maar vertrekt men daar van de morfologie van de vrouw. Karel Vervaecke : ?We zoeken voor elk thema naar pasvormen en materialen die we kunnen brengen van maat 80 A tot 115 E.?

De hele Wonderbra-drukte is ondertussen wat stilgevallen. Push-up beha’s zitten in het gamma van elk merk, maar meestal in een ?gematigder? versie. Een balconnet die de borsten wel omhoog duwt, maar niet samendrukt. Of een beha met voorgevormde cups.

André De Keulenaer van Chantelle en Passionata signaleert dat de volgende trend de minimizer wordt. ?Om de borsten kleiner te doen lijken. Het is een beha die in de breedte werkt en de borsten dus platter maakt. In de States is het nu al een rage, wij komen er hier volgend jaar mee op de markt.?

De string, jarenlang in de hoek van de sexy lingerie geduwd, maakt een opmerkelijke entree in het klassieke aanbod. Elke fabrikant zegt meer strings te verkopen. Een echte verklaring kunnen ze niet geven voor de stijgende vraag, tenzij dat de nieuwe materialen het draagcomfort vergroten en dat de laatste taboe’s in lingerie weggevallen zijn. Martine Rijckmans denkt dat vooral praktische overwegingen spelen. ?De mode dicteert strakke rokken en broeken en het is gewoon niet mooi als je de belijning van een slip door de stof afgetekend ziet.? Naast de string doen ook de hoge tailleslips en de gaineslips het zeer goed. Ze geven de billen vorm en verdoezelen een beginnend buikje. In alle comfort.

Links boven : beha (de bijbehorende slip hangt er schuinonder) in paars/beige elastische Calais-kant van Stefania. Daarnaast : slip en beha Frivola van Déwé, in tweekleurig elastisch kant. Links onder : balconnet uit de Simply Sensational-lijn van Warner’s

1. Van boven naar onder : Allegro van Marie Jo (verkrijgbaar met bijbehorende slips). Sofia van Marie Jo, in microvezel en afgewerkt met Italiaanse broderie en elastische tule (verkrijgbaar met bijbehorende string). Bruin als trendkleur : Amourette va

1. Nuage van Lejaby. 2. Slip en jarretellegordel in geraffineerd en luxueus kantwerk van Christian Dior. 3. Kanten set van Morella. 4. Uit de serie Plumetis van Lou, beha met diepe halsuitsnijding en bijbehorende slip. 5. Champagnekleurige set van Mal

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content