Tessa Vermeiren
Tessa Vermeiren Tessa Vermeiren is voormalig hoofdredactrice van Knack Weekend

Ik hoor op de radio dat ze in Duitsland langs de autowegen aparte parkings voor vrouwen willen aanleggen. Alleenreizende vrouwen zouden op parkeerterreinen vaak worden lastig gevallen. Mijn mond viel open van verbazing over zoveel gestuikte domheid. Volgens de mevrouw van de Antwerpse politie die cursussen zelfverdediging geeft, word je een slachtoffer als je je als een bang wezeltje gedraagt.

Parkeerterreinen voor vrouwen… Is er dan iets mis met die vrouwen ? Nee, er is iets mis met de manier waarop het kwaad bestreden wordt. Als je aparte parkeerterreinen voor vrouwen maakt, zeg je eigenlijk : mijd de mannen, meisje, want het zijn allemaal wilde beesten die niets anders in de zin hebben dan je eer te belagen. Nu, eerlijk, hoe groot is het mannelijk deel van de bevolking dat op dit soort dingen uit is ? Maar je spreekt ze op deze manier wel allemaal aan met : arme wilde beesten, jullie worden gek als jullie prooi ruiken, het is jullie instinct, jullie kunnen het ook niet helpen. Wat voor soort wereld is dit, waar dit soort wetten normaal geacht wordt en bevestigd ? Aparte parkeerterreinen voor vrouwen worden ongetwijfeld meteen vaste standplaatsen voor exhibitionisten, tasjesrovers, carjackers. Waarom zou ik mij veiliger voelen op een plek waar een bordje staat : Alleen voor vrouwen ? Ze zullen per definitie eenzamer zijn. Mensen met vuige bedoelingen kunnen ook lezen, en zijn die dan per definitie altijd mannelijk ? Of gaat meneer Kohl een bodybuilderscorps oprichten om die reservaten langs de autoweg te bewaken ?

Je zou normale parkeerterreinen ook hel kunnen verlichten. Als ergens onbemande camera’s veelvuldig zouden mogen worden opgesteld, is het hier wel. En je zou ook harder kunnen optreden tegen aanranders en verkrachters. Gedaan met allerlei verschoningsgronden als : ?Haar rok was te kort” of ?Ze bekeek mij zo uitdagend.” En : ?Ze zei wel nee, maar ze bedoelde ja.”

Zullen we meteen aparte straten maken en aparte coupés in treinen ? Of zullen we een maatregel uitvaardigen dat rokken tien centimeter onder de knie moeten, en zullen we luchtige bloesjes vanaf deze zomer radicaal verbieden ? We kunnen de vrouwen misschien verzoeken alleen hun gezicht en handen te tonen. Ach nee, dat doen ze alleen in die achterlijke landen, nietwaar.

Waarom beginnen dit soort maatregelen altijd aan het verkeerde eind ? Vertel nu eindelijk eens aan jongens van kleins af dat Conan de Barbaar en de Terminator niet de ultieme idolen zijn. Dat meisjes als ze met je gaan stappen daarom niet meteen met je naar bed willen. En bovenal, leer meisjes om zich niet in alle omstandigheden als lieve, weerloze wezens te gedragen. Dan zullen ze op tijd en stond een grote bek durven opzetten. Dat helpt vaak. En waar nodig, is een goedgeplaatste vuistslag of schop altijd handig. Met de vriendelijke vraag of meneer misschien wil ophoepelen, ben je in een gevaarlijke situatie nergens.

Het is heel galant van de Duitse beleidsmensen om ons te willen beschermen tegen de Conans van de Autobahn. Maar met dit soort maatregelen wordt dat soort broze kwetsbaarheid van vrouwen alleen maar in de hand gewerkt.

Tessa Vermeiren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content