Tessa Vermeiren
Tessa Vermeiren Tessa Vermeiren is voormalig hoofdredactrice van Knack Weekend

Uit een onderzoek naar het verband tussen genot en schuld in zeven Europese landen en in Australië (vierduizend volwassenen werden telefonisch ondervraagd gedurende tien minuten), blijkt dat de Nederlanders de grootste genieters zijn en het minst last hebben van schuldgevoelens die hun genot kunnen bederven. Alleen als het over seks gaat, worden ze voorbijgestoken door de Britten. Wij Belgen, van wie toch heel de wereld zou moeten weten dat we Bourgondiërs zijn, scoren helemaal niet zo goed, we bengelen onderaan in het rijtje. Alleen in Spanje en in Duitsland zouden ze ze nog minder plezier hebben in het leven dan wij. Er werd gevraagd naar het seksleven, muziek beluisteren, sportbeoefening, shopping, tv en video kijken, maar ook naar het eten van zuivelproducten, chocolade en rood vlees, naar snoepen, het drinken van koffie, thee, bier, wijn en alcohol, en roken. De verschillen tussen de landen zijn miniem, en de rangschikking is eigenlijk maar een gimmick van de onderzoekers om de pers te halen.

Wat ze onder de aandacht willen brengen, is dat schuldgevoelens slechter zijn voor de gezondheid dan een verstandig gebruik van zogenaamd gevaarlijke genotsmiddelen.

Het is misschien niet toevallig dat dit onderzoek van de Associates for Research into the Science of Enjoyment (ARISE) er ligt korte tijd nadat de tabaksindustrie in de Verenigde Staten fel bekritiseerd werd door journalisten die vervelende dossiers bovenhaalden. ARISE, een internationale verzameling wetenschappers, werkt immers ten dele met het geld van industrietakken die in deze tijden belaagd tot fel belaagd worden door strengere wetgeving, overheidscampagnes om de gezondheid van de burger te bevorderen, kritische consumentenbonden en al dan niet diervriendelijke actiegroepen.

Het is zeker waar dat tegenwoordig een mens die graag goed eet en drinkt, geniet van een sigaretje of af en toe een dure sigaar opsteekt, kortom die zich laat verwennen en graag verwent, in sommige haast fundamentalistische milieus als een misdadiger of een gek wordt bekeken.

En het is even waar dat steeds meer mensen en instanties menen voor anderen te moeten uitmaken wat goed voor ze is. Mijn haar gaat net zo goed rechtop staan van roker Van Velthoven die bij wet de reclame voor sigaretten wil verbieden, als van Gaia-profeten die ons straks weer manu militari het genot van een schijfje ganzenlever willen ontraden.

Ik kan lezen en me informeren. Ik maak zelf wel uit wat goed voor me is.

Het heeft hele generaties complexen en pijn gekost om onder de berg schuldgevoelens uit te komen die ons in onze jeugd door hypocriete profeten werden aangepraat als het over seks ging. Gaan we ons nu door steeds weer nieuwe golven gezondheidsgoeroes laten overladen met hartenpijn over de lekkere dingen van het leven ? Wat is er mooier dan met een paar goede vrienden te genieten van een ellenlange en overvloedige maaltijd, overgoten met godendranken ? Wat is er meer bevorderlijk voor het geluk van de mens dan genot te geven, te krijgen en te delen ? Als er een gezond devies is, dan is het wel ?geniet met mate?. Maar om de liefde gods en om de liefde van de mensen, laat je op tijd en stond helemaal gaan. Daar ga je alleen maar meer van stralen.

Tessa Vermeiren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content