Dirk en Annemie De Koninck van La Luna gaan terug naar vroeger en brengen klassieke kookkunst, gebaseerd op eersteklas producten en een moderne afwerking.

:: Restaurant La Luna : Italiëlei 177, 2000 Antwerpen, 03 23 22 344. ‘Menu sympatiek’ 33 euro.

Het moet zo’n zeven jaar geleden zijn dat Dirk en Annemie De Koninck genoeg hadden van stijfdeftigheid en hun door menige gids bekroonde gastronomische eethuis Corum omdoopten tot brasserie La Luna. Met de naamsverandering kwam een gedaanteverwisseling : La Luna kreeg een decor aangemeten door modeontwerper Jo Wyckmans en wijlen binnenhuisarchitect Jean De Meulder. Zij ontwierpen een tijdloos pure aankleding. Die inrichting, van een minimalistische eenvoud, met een nis waar vlammetjes tussen marmeren stenen opflakkeren, en een hogergelegen open keuken, is er nog immer en wist de tand des tijds goed te doorstaan. Wat wel veranderde is de tendens van het keukenrepertoire : de brasseriebereidingen uit de fusion kitchen maakten plaats voor traditioneel Belgisch of Frans geïnspireerde bereidingen, aangevuld met zonnige Italiaanse gerechten. Wij beleefden een avondje classy Antwerp. Eerst dronken wij een aperitief-op-maat in Sips, de gestileerde cocktailbar met Manuel Wouters, de Paganini van de shakers, achter de bar. Toen de honger begon te knagen, verhuisden wij naar La Luna, waar ons een geanimeerd en een beetje rumoerig gebeuren wachtte, en toiletten die niet fris roken.

Verzorgd en aangenaam

La Luna is ondergebracht in een dokterswoning uit het begin van de vorige eeuw. Voor de deur stond een ‘parkeervalet’ klaar en aan tafel zat een mondain en kosmopolitisch volkje, samengesteld uit joodse en Indische diamantairs, Antwerpse traders en welgestelde Nederlanders uit Brasschaat en omstreken. Wij werden vriendelijk onthaald door Annemie De Koninck. La Luna heeft sinds kort ook een sommelier in dienst. Onder zijn leiding werd het wijnrepertoire uitgebreid en ging de kurk van een Château Mansenoble 2001 uit Corbières van de Belg Guido Jansegers. Wij ervaarden deze heerlijke wijn als een oprechte charmeur, makkelijk zonder banaal te zijn en met karakter (31 euro). Er kwamen twee verschillende starters : een frisse ‘La Luna’s salade’ samengesteld uit Romeinse sla, avocado, saus met parmezaan en zachte knoflook, en minitomaat met ansjoviscrème (15,20 euro) en een smakelijke bereiding rond in grof zout en olijfolie gemarineerde verse sardines van Nice met nieuwe aardappel en gekonfijte tomaat, crème van rode paprika en Spaanse peper (13,70 euro). De twee hoofdgerechten waren : stoofpotje van groenten uit de Provence (gepelde paprika, artisjok, tomaat) met zwarte olijven, nieuwe knoflook en olijfolie als smakelijk vegetarisch gerecht (14,60 euro) en het appetijtelijke maar weerbarstige vlees van op de grill gequadrilleerd Iers lenderibstuk met een lekker-ouderwetse Choron-saus (bearnaise plus tomatensaus) en gefruite maar wat slappe uiringen (23,30 euro). Bij het vlees kwamen verse frieten en die vielen tegen, waardoor de vraag zich opdrong of men, op momenten dat aardappelen zich niet lenen voor verwerking tot friet, niet beter tijdelijk op diepvries overgaat ? Drie bollen ijs van matcha (groene poederthee) met een aardbei vormden de zomerse afsluiting (9 euro).

Wij ervaarden de maaltijd als smakelijk, verzorgd en aangenaam. La Luna is duidelijk een geliefde spot voor mensen met smaak en met geld.

kosmopolitisch stadsrestaurant

Keuken 7,5/10

Decor 7/10

Comfort 7/10

Bediening 7,5/10

Prijs/kwaliteit 7/10

Pieter van Doveren

Partner Content