CITAAT

De vraag die me het meest gesteld wordt over mieren, is: “Wat moet ik doen als ik mieren in mijn keuken aantref?” Mijn antwoord is altijd hetzelfde: “Oppassen dat u er niet op trapt.” Wees voorzichtig met de kleine schepseltjes. Geef ze wat kruimels van een cake. Ze houden ook van tonijn en slagroom.

Uit “Kijk op de natuur. Verhalen van een gepassioneerd bioloog” van Edward O. Wilson. Een goed verteller en een knap schrijver. (Het Spectrum, 595 fr.)

Exclusief is de weinig originele naam van alweer een nieuwe reeks over-geïllustreerde stadsgidsen. Men kan zich afvragen wie dat allemaal koopt. Een mini-gidsje zonder prentjes, dat weinig weegt en écht in je zak kan, het lijkt stilaan een gouden idee. Maar goed: dit zijn desalniettemin duidelijke en heldere wegwijzers (in Londen, New York, Parijs en Berlijn) met veel praktische informatie over hotels, restaurants, uitgaan, bezienswaardigheden, winkels enzovoort. Allemaal samengesteld door specialisten die deze steden door en door kennen. (Lannoo, 495 fr.)

Albert Einstein was ervan overtuigd dat men alles wat natuurlijk en spiritueel is als één eenheid zou moeten ervaren. Hij kwam tot de conclusie dat het boeddhisme heel geschikt was om die ervaring te ondergaan. De literatuur over het boeddhisme is onoverzichtelijk. Maar wie een uitstekende inleiding wil in het wezen van de dharma (Sanskriet voor datgene wat geneest, verlicht en herstelt) kan terecht bij De ontwakende Boeddha van Lama Surya Das. Het boek brengt de essentie van het boeddhisme binnen het handbereik van de moderne westerse mens. Scepticisme is troef. “Verlaat je niet op de leermeester maar op de lering. Verlaat je niet op de woorden van de lering maar op de geest van de woorden. Verlaat je niet op de theorie maar op de ervaring.” (Forum, 795 fr.) PDM

“Hij zei dat hij zou doodgaan als ik niet met hem trouwde. Hij zei dat het voorbestemd was. Ik was zestien en ik wist toen niet dat dit een oud cliché was.” Hij was Jaime de Teran, een Venezolaanse landeigenaar die haar in Londen “met behulp van een woordenboek” herhaaldelijk bij bushaltes en in de rij voor de kassa van de supermarkt ten huwelijk vroeg. Zij is de schrijfster Lisa St. Aubin, als meisje destijds een gemakkelijke prooi. Haar Zuid-Amerikaanse vader was al uit huis op haar eerste verjaardag, het hart van haar Britse moeder was gebroken omdat ook haar vierde huwelijk was mislukt. Lisa verlangt naar een thuis: “Het liefst zou ik naar de Andes gaan, waar ik onbeschrijflijk hete chilipepers en tropische vruchten zou eten.” De wens gaat in vervulling en Lisa beschrijft haar leven in De haciënda. Maar wat een verschrikking staat haar de komende zevende jaar te wachten aan de zijde van haar geesteszieke en gewelddadige echtgenoot. (Meulenhoff, 798 fr.) PDM

Zin in een eenvoudige doch voedzame maaltijd? Dan is er nu De keuken op Slot Bommelstein, waarin Joost, de trouwe dienaar van heer Bommel, zich verstout ons een ruim assortiment lunches, vieruurtjes, diners en geestrijke dranken te presenteren. “Het komt voor”, zegt Joost, “dat heer Olivier mij op het allerlaatste moment verwittigt dat hij vooraanstaande disgenoten verwacht.” In zo’n geval verzint de geroutineerde butler meteen een Gepresseerd Herendiner dat kan bestaan uit vijgen in rauwe ham, krabsoep en geflambeerde niertjes. Hij serveert daar dan graag een Portugese Dao bij, die zelfs wijnconnaisseurs al eens met een bourgogne durven verwarren. “Reden waarom heer Bommel altijd opdracht geeft deze wijn in een karaf ter tafel te brengen.” Het boek is een herwerking van het in 1980 verschenen Gastronomisch Bommelboek. (De Bezige Bij, 790 fr.)

ONDER REDACTIE VAN POL MOYAERT

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content