De achtste editie van de Hobbykokwedstrijd heeft als thema chocolade. U hoeft echt geen kookkampioen te zijn om mee te doen en kans te maken op een mooie prijs.

Zoals vorige jaren vraagt Weekend Knack aan zijn culinair geïnteresseerde lezers, en dat zijn er elk jaar meer, om mee te doen aan de wedstrijd Hobbykok van het Jaar. Deze keer is het thema : chocolade. Iedereen houdt ervan, want het is een van de verrukkelijkste voedingsmiddelen die we kennen ! Een leven zonder zou er maar triest uitzien. Chocolade, donker, melk of wit, wordt gegeten om intens te genieten, als troosthapje of als bron van energie. Je kunt er in de keuken als hobbykok oneindig veel kanten mee op : chocolade ligt aan de basis van extravagante snoeperijen, van bijzondere nagerechten, van zoetigheden voor speciale gelegenheden of van door iedereen gewaardeerde evergreens, zoals mousse, cookies, ijs enz. Relatief nieuw in onze contreien is het gebruik van chocolade in hartige gerechten. De Mexicanen gaven het voorbeeld en serveren sinds vele generaties kip in chocoladesaus. Onze professionele wildkoks doen heimelijk een stukje bittere chocolade in hun jachtsaus om diepgang te creëren. En avant-gardekoks, die eropuit zijn om te verbazen, combineren chocolade en zout in nagerechten.

Om mee te doen aan de wedstrijd Hobbykok van het Jaar hoeft u echt geen kampioen in de keuken te zijn. Iedereen die van koken houdt, heeft wel ergens een recept met chocolade, dat telkens opnieuw succes oogst. U mag eigen recepten opsturen of overgenomen recepten die u hebt gepersonaliseerd volgens uw eigen smaak.

Vorig jaar zonden meer dan driehonderd kookliefhebbers hun recepten op. De vakjury selecteerde tien finalisten, die bijeenkwamen op de gastronomiebeurs Kokerello. De amateurkoks moesten zelf keukengerei, zoals messen en kloppers, en ingrediënten meenemen. In het spoor van de kandidaten kwamen familieleden en andere helpers. Iedere kandidaat kreeg een volledig uitgeruste kooksectie ter beschikking. Het hele kookgebeuren in het kooktheater stond onder leiding van Carine Vandeplas, de vriendelijke coördinatrice van de Weekend Knack Kookclub. Zij voorzag, met de microfoon in de hand, het talrijke publiek van commentaar en gaf uitleg over de creaties. Bij de toevallige bezoekers van het kooktheater was niemand minder dan de vermaarde kok Peter Goossens van het Hof van Cleve. Hij sympathiseerde met de deelnemers, was verbaasd over het enthousiasme en beloofde spontaan voor de winnaar een etentje voor twee in zijn restaurant. De deelnemers kregen allemaal dezelfde tijd om hun gerecht te bereiden. Veel tijd om zenuwachtig te zijn was er niet, het klokje tikte en er werd geconcentreerd gekokkereld want iedereen wilde op tijd klaar zijn. De jury werd voorgezeten door onze culinaire redacteur Willem Asaert, die de waarderingscijfers samentelde en de deliberatie leidde. De spanning steeg ten top, want het niveau lag hoog en heel wat gerechten behaalden topscores. Uiteindelijk mocht Ilse D’hooge het podium betreden om de eerste prijs in ontvangst te nemen. Zij kreeg naast een trofee en een hele reeks prachtige prijzen, ook het recht om één jaar lang de titel Hobbykok van het Jaar te dragen.

Door Pieter van Doveren I Foto’s Gerald Dauphin

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content