Na zijn ambitieuze oriëntaalse trilogie (?The Last Emperor”, ?The Sheltering Sky”, ?Little Buddha”) wilde Bernardo Bertolucci zich herbronnen met een simpele, gemakkelijke film. Zijn Italiaanse comeback is echter droog en steriel, en slaat nergens op, tenzij op de verdoken obsessie van de 55-jarige regisseur, die een chic artistiek tintje wil geven aan zijn hunkering naar een fris jong blaadje.

?Stealing Beauty” is helemaal gedraaid in en rond een Toscaanse Villa, het zomers buitenverblijf van een hoogst oninteressant zootje Angelsaksische kunstenaars en intellectuelen. Liv Tyler, fotogenieke dochter van de zanger van Aerosmith en van een supermodel, speelt met eentonige charme de negentienjarige Amerikaanse Lucy Harmon, die in de villa komt logeren en er vooral de verbeelding en fantasie prikkelt van de oudere gasten. Lucy is op zoek naar haar echte vader en naar een minnaar om haar te ontmaagden. Kandidaten genoeg om haar in te wijden in de liefde : Nicolo, een mooie Italiaanse jongeling die enkele jaren geleden haar hart sneller deed kloppen ; een Amerikaanse bodybuilder die naakt in een zwembad plonst ; Osvaldo, de broer van Nicolo die zo verdwaald lijkt uit een Pasolini-film ; de doodzieke schrijver Alex Parisch ( Jeremy Irons) die zich nauwelijks zonder zijn medische toerusting kan verplaatsen. Voor het vaderschap zijn er evenveel kandidaten soms is er een lichtelijk incestueuze verwarring tussen de twee groepen.

Deze zonovergoten spielerei over het seksueel ontwaken van een ongerept meisje in het betoverend decor van de Chianti-streek gelijkt in het beste geval op een lang uitgevallen spotje voor Toscaanse olijfolie. Moeilijk te geloven dat deze luie siësta een film is van de regisseur van ?Last Tango in Paris”.

De keuze van de alomtegenwoordige muziek die uit Tylers Walkman schalt, is desastreus : een luidruchtige selectie van rock en Italiaanse pop die de beelden van elke sereniteit berooft. De landschappen zijn inderdaad magnifiek belicht, maar de toeristen en autochtonen die erin rondlopen, zijn meestal onuitstaanbaar. Donal McCann spant de kroon als de beeldhouwer die pontificeert dat ?de kunstenaar altijd zijn zelfportret maakt”. Hopelijk gaat die theorie niet op voor Bertolucci.

?Stealing Beauty”van Bernardo Bertolucci, met Liv Tyler, Jeremy Irons, Sinead Cusack, Stefania Sandrelli, Jean Marais.

PATRICK DUYNSLAEGHER

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content