Chelsea buns

Chelsea buns © Regula Ysewijn

De Chelsea bun is gemaakt van een rijk gistdeeg en moet een vierkante vorm hebben met een cirkelvormige spiraal bezaaid met krenten. Het plezier om ze uit te rollen terwijl je ze eet, is verslavend. Ze moeten kleverig zijn en dat krijg je voor elkaar door het hete broodje met een suikersiroop te borstelen. De vorm van de buns moet ook eerder vierkant zijn, dus de afmeting van de bakplaat is dit keer wel van belang zodat de buns elkaar raken en elkaar tot een vierkante vorm duwen.

Voor 24 Chelsea buns

Voor twee bakplaten van 39 x 27 cm

Voor de buns

600 ml melk

30 g gist

1 kg patentmeel

120 g fijne rietsuiker of fijne witte suiker

140 g boter, op kamertemperatuur

2 eieren, losgeklopt

10 g zeezout

Voor de vulling

450 g boter, kamertemperatuur

285 g fijne witte suiker

3 tl kaneel

Snufje zeezout

350 g krenten

VOOR DE SUIKERSIROOP

60 g suiker

5 el water

Verwarm de melk tot ze lauw is, maar niet warm. Voeg de gist toe om te laten wellen. Doe de bloem en suiker in een grote kom of de kom van je mixer met deeghaak. Vermeng en leg de boter er in stukken bovenop. Giet de helft van de melk met gist over de boter en begin te vermengen. Wanneer de melk en boter volledig opgenomen zijn, voeg je de andere helft toe, samen met de eieren.

Kneed 5 minuten, laat dan een paar minuten staan, voeg het zout toe en laat 10 minuten kneden tot al het deeg samengekomen is in een glad deeg dat niet te droog is. Schraap tussendoor het deeg van de wanden en de kneedhaak weer bij de rest van het deeg.

Laat het deeg afgedekt 1 uur rusten tot het verdubbeld is in hoeveelheid. Verwarm je oven voor op 200°C.

Maak de vulling door de boter met de suiker, kaneel en het zout romig te kloppen.

Rol het deeg 2 millimeter dun of zo dun mogelijk uit tot een rechthoek van ongeveer 60 x 95 centimeter op een met bloem bestoven werkblad. Leg de rechthoek horizontaal voor je en besmeer de bovenste helft met de helft van de vulling, vouw nu de onderste helft over de besmeerde bovenste helft en besmeer met de rest van de vulling.

Besprenkel met de krenten en rol het deeg in de lengte op. Snijd nu sneetjes van 5 centimeter breed en plaats ze met de spiraal naar boven allemaal naast elkaar met een beetje ruimte ertussen op een met bakpapier beklede bakplaat.

Bak 20-25 minuten tot de buns goudbruin zijn. Maak tijdens het bakken de siroop door de suiker en het water op te warmen en te laten sudderen tot de suiker opgelost is.

Bestrijk de buns zodra ze uit de oven komen meteen met suikersiroop en besprenkel met fijne suiker.

De dag erna kunnen ze eenvoudig een paar minuten worden verwarmd in een hete oven. Je kunt deze broodjes makkelijk invriezen, op de dag zelf laten ontdooien en even opfrissen in een hete oven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content