Hebben chefs na een drukke werkweek nog zin om thuis aan het fornuis te staan of kiezen ze voor comfort en zalig niets doen ? Of zoeken ze tafelplezier bij een collega ? We vroegen het zes topchefs, de Gouden Gardewinnaars uit de Knack Restaurantgids 2005-2006. Bovenop hun oprechte antwoorden geven ze elk nog een recept van een thuisgerecht vrij.

Geert Van Hecke, De Karmeliet

“In mijn vrije tijd heb ik geen zin om thuis te experimenteren en als ik iets klaarmaak dan is het een gerecht dat ik niet in het restaurant op de kaart heb staan”, klinkt het bij de Brugse topchef. “We houden thuis van simpele keuken met voorkeur voor gerechten met een terroir-accent. Ik kies op mijn vrije dagen voor een plezante, ontspannende keuken. Voor lekkernijen die je in ons land nog maar weinig op restaurantkaarten ziet staan, zoals verse kikkerbillen met een beetje look die je mooi moëlleux kunt laten garen. Ik heb het voordeel dat ik voor mijn bereidingen thuis over de beste producten kan beschikken. Ik denk aan een mooie poularde voor aan het spit, een lamsbout voor in de oven of een prachtige kalfskotelet. Thuis werk ik ook alleen met verse ingre-diënten. Kant-en-klaar producten gebruik ik nooit.” Van Hecke gaat ook graag uit eten en liefst één keer per week, waarbij zowel gevestigde waarden als nieuwe adressen zijn interesse wegdragen. “Ik ga ook graag tafelen bij mensen die bij mij gewerkt hebben, want naast lekker eten, is een babbeltje achteraf best gezellig.”

Geert van Hecke won de Gouden Garde bezet met Diamanten.

De Karmeliet, Langestraat 19, 8000 Brugge. 050 33 82 59. www.dekarmeliet.be

Peter Goossens, Hof van Cleve

“Tijdens mijn vrije dagen kook ik het liefst thuis. Ik ga gemiddeld twee keer per maand op restaurant”, vertelt Peter Goossens. Stressvrij, comfortabel en in goed gezelschap rustig tafelen is voor hem heel belangrijk. “Ik wil eigenlijk bewust uit die restaurantsfeer wegblijven. Begrijp me niet verkeerd, ik hou ervan om bediend te worden maar ik waardeer de rustige ambiance thuis met de kinderen of vrienden. Wat er op tafel komt, maakt niet zoveel uit. Als het maar lekker is en niet te veel werk vraagt. Daarom maak ik al eens een stoofpotje vooraf in het restaurant klaar. Ik begrijp dat hobbykoks op hun vrije dagen veel tijd in een maaltijd willen steken. Voor professionele chefs lijkt me dat eerder andersom. Ik ga niet zo vaak uit eten en als het toch gebeurt kies ik voor eenvoudige restaurants waar ze een goed stuk vlees of een mooie pot mosselen met een lekkere pint serveren. Af en toe ga ik wel eens naar Parijs of Barcelona met de kinderen, maar ook daar kies ik eerder voor een eenvoudige bistro of een smakelijke tapasbar.” Peter Goossens bereidt kant-en-klaar maaltijden, maar is zelf niet onmiddellijk een groot verbruiker ervan. “Ik koop ze wel eens omdat ze uiteraard bijzonder praktisch zijn. Maar tijdens de werkweek zijn we dikwijls intensief met deze gerechten bezig. Voor mij zijn ze gewoon te veel met mijn professioneel leven en werk verweven.”

Peter Goossens won de Gouden Garde Beste Kok.

Hof van Cleve, Riemegemstraat 1, 9770 Kruishoutem. 09 383 58 48.

www.hofvancleve.com

Monique Rutgeerts, De Cuylhoeve

“Thuis kook ik voor het gezin alledaagse kost zoals bloemkool met worst en gekookte aardappelen of dagverse soep”, vertelt ladychef Monique Rutgeerts. “Mijn man zorgt dan voor een passend nagerechtje. Wanneer we op onze vrije dagen vrienden uitnodigen kook ik wel alsof ik in mijn restaurantkeuken sta. Dan mag het ook feestelijk zijn.” Op haar vrije dagen zal ze nooit gebruikmaken van kant-en-klaar producten. “Principieel heb ik daar niets op tegen. Het is een goede zaak dat bereide maaltijden bestaan omdat ze voor veel mensen een gemakkelijke oplossing zijn om zonder veel zorgen snel aan tafel te gaan. Maar ik hou het liever bij gerechten waar ik zelf tijd in steek.” Ook fastfood eet Minique Rutgeerts nooit, al denkt ze dat daar op korte termijn misschien wel verandering in zal komen. “Wanneer mijn kleinkind wat groter zal zijn en om een pizza of een hamburger zal vragen, denk ik dat ik als grootmoeder wel zal toegeven. En nogmaals : ik trek mijn neus niet op voor eenvoudige zaken. Wanneer we uit eten gaan, zorgen we er trouwens voor dat het hele horecagamma, van de kleinste taverne tot het chicste sterrenrestaurant, afwisselend aan bod komt.”

Monique Rutgeers won de Gouden Garde Beste Vrouwelijke Kok.

De Cuylhoeve, Hollandsebaan 7, 2440 Geel. 014 58 57 35. www.cuylhoeve.be

Kobe Desramaults, In den Wulf

“Na zo’n lange en zware werkweek heb ik echt geen gram energie meer om op mijn vrije dagen zelf te koken”, vertelt chef Kobe Desramaults zonder aarzeling. “Ik heb er ook geen zin meer in en ik heb die twee dagen echt nodig om me volledig opnieuw op te laden. Daarom zoek ik bijna altijd een restaurant op, al gebeurt het dat ik niet verder geraak dan de nabije frituur. Ik heb trouwens niets tegen fastfood. Dit genre van eten is makkelijk en snel en kan ook gezellig zijn.” Wanneer Kobe Desramaults op restaurant gaat, zoekt hij vooral eethuizen op in de streek. “We liggen met ons restaurant zelf in een uithoek en om niet te lang te moeten rijden, verkies ik bij collega’s in de streek te gaan tafelen. Meestal zoek ik de adresjes op waar ze goede producten op een perfecte manier klaarmaken. Ik kan ontzettend genieten van een goede steak of entrecote, op voorwaarde dat het vlees van topkwaliteit is en de juiste cuisson krijgt. Wanneer we iets verder uit eten willen gaan, moeten we dat, gezien de afstand wel goed plannen en best ook een overnachting boeken. Nieuwe, beloftevolle adressen pik ik op in de media. Ik hoor ook vaak nieuwe namen via vaste klanten van wie ik de smaak goed ken en waardeer.”

Kobe Desramaults won de Gouden Garde Het Jong Talent.

In de Wulf, Wulvestraat 1, 8951 Dranouter. 057 44 55 67. www.indewulf.be

Gert De Mangeleer, Brasserie Hertog Jan

“Ook op mijn vrije dagen sta ik graag in de keuken”, klinkt het verrassend bij Gert De Mangeleer. “Niet om te experimenteren maar om echt Bourgondisch te koken. In Moerkerke bij beenhouwer Marc Bonne haal ik daarvoor bijvoorbeeld een zware en- trecote die ik op zijn geheel vijf weken laat hangen en daarna marineer en voor vrienden op de barbecue rooster. Dat levert smakelijke én feestelijke momenten op. Ook een volledige lamsbout marineren en dan lakken in de oven is echt iets voor een luie zondag. Daar een eenvoudige salade bij met een smakelijke aardappel : dat is voor mij op zo’n dag het ideaal. Voor thuis neem ik producten uit de keuken mee. Betere kwaliteit en verser kan je moeilijk vinden. In de supermarkt laat ik me soms verleiden door de kant-en-klaar gerechten van onze grote chefs. Het is makkelijk, snel én het smaakt om 1 uur ’s nachts.” Gert De Mangeleer zoekt tijdens zijn vrije dagen ook regelmatig de collega’s op. “Ik ga graag in de buurt eten. Dat is puur om te genieten. Wanneer we verdere oorden opzoeken is het ook om nieuwe ervaringen op te doen. Daarvoor gaan we regelmatig naar Parijs, Valencia, San Sebastian of Barcelona. Het moeten niet altijd toppers zijn. Ik kan ook erg genieten van eenvoudige restaurants. Daarbij speelt het vakantiegevoel en het even ertussenuit zijn een belangrijke rol.”

Gert De Mangeleer won de Gouden Garde De Meest Inventieve Kok.

Hertog Jan, Torhoutsesteenweg 479, 8200 Sint-Andries/Brugge. 050 67 34 46.

Rick Kalach, Al Barmaki

“Ik kies op mijn vrije dagen bijna altijd voor comfort en dus zoeken we steeds een restaurant op”, aldus Rick Kalach, chef-eigenaar van het gerenommeerde Libanese eethuis Al Barmaki in centrum Brussel. In zijn keuze is hij rechtlijnig. “We gaan nooit naar een Libanees restaurant omdat die keuken voor mij geen geheimen meer heeft. Daartegenover staat dat we alle andere genres aan bod laten komen. We houden zowel van de Belgische keuken als de Franse, met voorkeur voor de Provençaalse, maar ook de Thaise, Indische of Japanse keuken kan ons bekoren. Wat echt belangrijk is, blijft de versheid en de kwaliteit van de ingrediënten die de chefs voorschotelen. Wanneer een schotel met verse producten en kennis van zaken bereid is, mag hij eigenlijk van eender waar komen.” Rick Kalach is uiteraard verlekkerd op de Libanese keuken waarmee hij uiteindelijk zijn brood verdient, maar als hij thuis na het werk al eens iets klaarmaakt, gaat zijn voorkeur uit naar de Belgische keuken. “Ik hou nu eenmaal van afwisseling en typisch Belgische gerechten bieden die. Ze smaken altijd bijzonder lekker.” De chef mag dan zelden of nooit thuis Libanese gerechten klaarmaken, gelukkig wou hij wel twee Libanese recepten kwijt die snel en gemakkelijk te bereiden zijn.

Rick Kalach won de Gouden Garde Het Beste Uitheemse Restaurant.

Al Barmaki : Spoormakersstraat 67, 1000 Brussel. 02 513 08 34. www.albarmaki.be

Door Willem Asaert / Foto’s Michel Vaerewijck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content