Chef van de week : SATHIT SRIJETTANONT van BLUE ELEPHANT

Elk weekend, tot 12 december, serveert Weekend Knack met Masterclass een kookles op Kanaal Z.

Twaalf topkoks bereiden een typerend gerecht, daarbij komt een passende wijn.

De chef

Sathit Srijettanont (35) heeft zoals elke inwoner van Thailand een bijnaam, Joe. Sathit Srijettanont aka Joe verhuisde in 1980 naar België en ging als tiener naar de hotelschool van Wemmel waar hij een A1-diploma hotelmanagement haalde. Hij solliciteerde bescheiden voor een functie als afwasser in het Brusselse restaurant Blue Elephant van Karl Steppé. Dankzij zijn werkkracht, intelligentie en talenkennis doorliep hij snel alle functies in zaal en keuken. Hij volgde cursussen Thais koken in de hotelschool van het Oriëntal Hotel in Bangkok en liep stages in de Blue Elephantvestigingen van Parijs en Londen. Joe groeide door tot executive chef, verantwoordelijk voor catering en productontwikkeling. Blue Elephant is immers ook buitenshuis bijzonder actief en brengt een hele lijn kant-en-klaar-gerechten, kruiden en sausen op de markt die in supermarkten in België en Frankrijk verkocht worden. Joe is momenteel chef-vennoot binnen de Blue Elephantgroep, die zowel in Europa (Kopenhagen, Londen, Lyon, Malta, Moskou en Parijs) als in het Nabije Oosten (Beiroet, Koeweit, Dubai, Jeddah) en het Verre Oosten (Jakarta en Bangkok) actief is. Voor de Thaise koninklijke familie op reis in Europa is Blue Elephant de vaste cateraar.

Thema KIP IN GROENE CURRY EN JASMIJNRIJST Vandaag vinden we Thaise restaurants in bijna alle Vlaamse centrumsteden. Nog maar een kwarteeuw geleden was de geurige keuken uit Siam in ons land pover vertegenwoordigd. Voormalig antiquair Karl Steppé was een van de eersten die de lichte, frisse en uitermate aromatische gerechten uit Thailand onder de aandacht brachten. Zijn Blue Elephantrestaurant in Ukkel werd de springplank naar vestigingen in Europa en Azië. Steppé wou zijn gasten niet alleen culinair verwennen, maar ook onderdompelen in een exotische vakantiesfeer. Die cocktail slaat nog altijd aan. Om alles culinair in goede banen te leiden kan Steppé rekenen op onder meer zijn echtgenote en op Sathit ‘Joe’ Srijettanont. Met kip in groene curry en basmatirijst maakt Joe voor Masterclass een van dé typische gerechten van de Thaise keuken klaar. Boeiend voor wie graag zelf een curry wil klaarmaken en niet afhankelijk wil zijn van kant-en-klaar gemaakte currypasta’s. Niet dat deze niet lekker zijn, maar voor veel westerse smaakpapillen zijn ze gewoon te pikant. Joe laat zien hoe je groene curry milder kunt doseren zonder afbreuk te doen aan de subtiele en complexe smaak. Met dit gerecht maken we kennis met bijna alle courante specerijen en groenten die de Thaise keuken zijn smaakpalet geven. Door zijn aandacht voor kwaliteitsproducten toont Joe meteen de basis voor tal van andere gerechten. Thais koken vraagt veel voorbereiding maar als alles netjes klaarstaat, kan de kok met dienst stressvrij zijn gasten ontvangen. Omdat de meeste gerechten een korte bereidingstijd vragen, zit hij/zij dus snel met het gezelschap aan tafel. De Thaise keuken is niet alleen avontuurlijk lekker maar ook chefvriendelijk.

Blue Elephant, Steenweg op Waterloo 1120, 1180 Ukkel, 02 374 49 62. www.blueelephant.com i

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content