EENVOUDIGE WIJNEN DIE GEEN PIJN DOEN IN DE PORTEMONNEE. DAAR WILLEN WE HET OVER HEBBEN IN DEZE RUBRIEK. CHATEAU SIMPLE (322), WIJN VOOR BEGINNERS, DIE OOK DE KENNERS WEL BEVALT.

Heeft de klimaatswijziging iets ten goede veranderd voor de Luxemburgse wijn ? De non-kwaliteit van de Luxemburgse wijnen kan door hun voorgeschiedenis verklaard worden. Voor en gedurende de Eerste Wereldoorlog was de Luxemburgse wijnindustrie uitsluitend gericht op Duitsland, met de productie van goedkope basiswijn van elblingdruiven, waarvan schuimwijn werd gemaakt. In 1921 echter ging Luxemburg een economische unie aan met België en van dan af werden de zogenaamd ‘edele’ druivensoorten aangeplant : riesling, auxerrois, pinot gris en dergelijke. De wijnbouwers groepeerden zich in een super-coöperatie, Vinsmoselle, goed voor 1000 van de 1300 hectare en een negenhonderdtal leden. Deze organisatie werkte echter bevestigend voor het traditionele productiesysteem van grote rendementen, ver boven de 100 hectoliter per hectare. Deze grote rendementen zijn de voornaamste oorzaak van het gebrek aan kwaliteit.

Grosso modo drinken de Luxemburgers de helft van hun wijnen zelf, de rest gaat voor meer dan 90 procent naar België : er is dus geen enkele internationale kwaliteitsreferentie, want de Belgen zijn niet kritisch voor de wijnen van hun zusterland en de wijnen worden niet getoetst op een internationale markt.

Ten slotte is de klassenverdeling in vin classé, premier cru en grand premier cru getekend door inteelt : nationale proefcommissies beslissen over de indeling en de resultaten verwijzen naar een lot wijn en niet naar een perceel, wat in het buitenland de wenkbrauwen doet fronsen.

Het is dan ook niet verbazend dat er weer meer en meer schuimwijn wordt gemaakt. Hierbij zijn de mogelijkheden om de kwaliteit bij te werken veel groter dan binnen het voornoemde classificatiesysteem en de markt is – vreemd genoeg – nog altijd bereid om voor deze naar niets smakende schuimwijnen een stevige prijs te betalen. De magie van het belletjesgordijn en de ijskoude temperatuur waarbij ze gewoonlijk geschonken worden, maken de consument erg tolerant voor de smaakarmoede.

Kan de klimaatwijziging verbetering brengen ? We beginnen aan onze proeverij met hoop en vertrouwen : wat in het glas telt.

Tenzij anders vermeld zijn deze lichte witte wijnen geschikt voor bij eveneens lichte voorgerechten en bij schelpdieren.

Besluit na de proeverij : de grote rendementen verdunnen de wijnen overmatig en maken elk mogelijk gunstig effect van de klimaatswijziging ongedaan.

Door Herwig Van Hove

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content