Eenvoudige wijnen die geen pijn doen in de portemonnee. Daar willen we het over hebben in deze rubriek. Château Simple (282), wijn voor beginners,die ook de kenners wel bevalt.

Deze week chardonnay uit de Nieuwe Wereld

Wijn van chardonnay draagt een aureool van uiterste chic : de zogenaamd beste droge witte wijnen van de wereld worden ervan gemaakt en dan nog in Bourgondië (Bourgogne). Het zijn daarmee ook van de duurste wijnen op aarde. Dat imago van een soort deugdelijke kostbaarheid heeft ertoe geleid dat in alle nieuwewereldlanden chardonnaydruiven werden aangeplant om wat uit de korf mee te pikken. Met cabernet sauvignon, drager van de bordeauxroem, is trouwens hetzelfde gebeurd.

De chardonnaywijn uit Bourgogne, denk maar aan meursault, is zo uitbundig in trek omdat hij in de smaak een zekere volledigheid vertoont. Meer naar het noorden, in Chablis, is chardonnaywijn fris en fruitig zonder meer, hoewel er met het opwarmen van het klimaat toch ook wat meursaulttrekjes in komen. Meer naar het zuiden vinden we macon en pouilly-fuissé, de wijn van chardonnay wordt krachtig en gespierd met toetsen van terroir-karakter. Pouilly-fuissé is haast de enige wijn die opkan tegen geroosterde kreeft : hij heeft het karakter van een grote rode… Maar in midden-Bourgogne, ter hoogte van Meursault, is chardonnay tegelijk fris en krachtig, vandaar de reputatie van ‘volledigheid’.

Meteen komen ook de inherente beperkingen in volle duidelijkheid naar buiten. Nog noordelijker dan Chablis wordt chardonnaywijn zo zuur dat er nog enkel champagne kan worden van gemaakt. In de champagneproductie bekampt men de zuurheid en de magere schraalheid door oudere wijn bij te mengen en door uitbundig met het suikervat te strooien. Ten zuiden van Macon is er in Frankrijk geen chardonnay meer, tenzij wat landwijntjes.

Het type van overrijpe en uiterst geconcentreerde, boterige wijn van chardonnay was lange tijd het handelsmerk van Californië. Qua smaak kunnen we chardonnaywijn dus plaatsen op de as champagne-chablis-meursault-macon-Californië, van uiterst zuur tot boterig rijp. Aan tafel komt hij bij het aperitief, bij een gerecht van het type tarbot uit de oven tot bij geroosterd visgeweld.

ROSEMOUNT CHARDONNAY 2006, SOUTH EASTERN AUSTRALIA

Gele nuance in de kleur en een neus met opvallende eik. Tropisch kruidig. Smaak met rijpheid, structuur en mooi wit fruit. Zeer goede wijn voor de grote vistafel. (GB/Carrefour : 7,20 euro).

NAGYRÉDE ESTATE CHARDONNAY 2007, HUNGARY

Zeer bleke kleur, haast wit als water. Zonder neus, met in de verte wat zuurheid. Licht zure en dunne smaak. Voor bij maatjes en mosselen. (Delhaize : 3,99 euro).

LINDEMANS BIN 65 CHARDONNAY 2007, AUSTRALIA

Gele kleurnuance van rijpheid en een karakteristieke chardonnayneus met een wat gerookte toets. Goede, karaktervolle wijn, wat boterig. Moet passen bij geroosterde vis. (Delhaize : 5,90 euro).

CHARDONNAY VALLE DE UCO 2007, ARGENTINA

Bleke, gele kleur en een zwakke fruitneus. Een kleine botertoets in de smaak. Eenvoudige karakteristieke wijn voor bij geroosterde vis. (GB/Carrefour : 4,42 euro).

HARDY’S CHARDONNAY 2007, SOUTH EASTERN AUSTRALIA

Gele nuance in de kleur, wat op rijpheid duidt. Een gedegen neus met diepte én finesse. Zeer goede chardonnaysmaak met frisheid en karakter. Voor het grote viswerk. (Colruyt : 4,45 euro).

WARATAH CHARDONNAY 2007, AUSTRALIA

Bleke gele kleur. Een dunne chardonnayneus met aarzelend fruit en iets diepte na opschudden. Goede frisse smaak met citrus. Eenvoudige witte wijn voor het tuinaperitief. (Colruyt : 2,99 euro).

Door Herwig Van Hove

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content