Eenvoudige wijnen die geen pijn doen in de portemonnee. Daar willen we het over hebben in deze rubriek. Château simple (412), wijn voor beginners die ook kenners wel bevalt.

Tussen de wijnen op deze pagina bemerkt u een nieuwigheid: Rasteau staat er als aparte A.O.C. (Appellation d’origine contrôlée) en niet meer als Appellation Villages. De update is gebeurd in 2010 en vraagt om een woordje uitleg.

Het veranderen of installeren van een officiële hiërarchie van kwaliteit binnen een A.O.C. heeft in Frankrijk nogal wat voeten in de aarde. Alles wordt aangestuurd door het INAO: het Institut National des Appellations d’Origine.

Vooreerst kan het dekkingsgebied van een beroemde naam verbreed worden. Bijvoorbeeld Lussac-Saint-Emilion, waarin de naam Saint-Emilion is toegevoegd aan de naam van de omliggende gemeente. Iets soortgelijks gebeurde in Bourgogne. In Elzas gingen ze anders te werk. Sommige, beter gelegen percelen werden onder een perceelnaam van de gemeentelijke appellation weggehaald en tot Grand Cru verheven: 51 vanaf 1975.

In Bordeaux houdt men dan weer van klassement. Saint-Emilion wordt in principe om de tien jaar (onlangs nog in 2012) geherklasseerd in vier klassen: Premier Grand Cru Classé A (4 chateaus), Premier Grand Cru Classé B (15 chateaus), Grand Cru Classé (64 chateaus) en vele Grand Crus. Dat klassement wordt door enkele gedeclasseerden hevig aangevochten. Aan de Medoczijde is er het onaantastbare historische klassement van 1855. Dat installeerde vijf categorieën van Grand Cru Classé. Om aan dat starre historische keurslijf te ontsnappen, bedachten de eigenaars en de groothandel in 1932 een nieuwe categorie: de Cru Bourgeois. Die werd in 2003 geactualiseerd in drie niveaus. Ook dat klassement werd voor de rechtbank hevig bevochten, wat leidde tot de definitieve vernietiging ervan.

Voor de Rhône geldt weer een ander systeem. Het immense gebied is in 1937 gerangschikt in drie appellationklassen: de gewone regionale Côtes du Rhône en – iets hoger in rang – de Côtes du Rhône-Villages, waarvan sommige de gemeentenaam mee in de appellation mogen nemen. Ten slotte zijn er de cru’s, met Châteauneuf-du-Pape als vlaggenschip. Voorts Gigondas (1971), Vacqueras (1990) en als jongste Rasteau (2010).

Als een geheel van percelen in de A.O.C. Villages aan de nodige kwaliteitseisen voldoet, kan het bij de INAO de promotie tot cru aanvragen. Daarmee wordt een lange en strenge procedure ingezet.

DOOR HERWIG VAN HOVE & FOTO’S MICHEL VAEREWIJCK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content