EENVOUDIGE WIJNEN DIE GEEN PIJN DOEN IN DE PORTEMONNEE. DAAR WILLEN WE HET OVER HEBBEN IN DEZE RUBRIEK. CHATEAU SIMPLE (355), WIJN VOOR BEGINNERS, DIE OOK DE KENNERS WEL BEVALT.

Door Herwig Van Hove

Muscadet en ook Entre-Deux-Mers hebben nog altijd een belabberd imago. Dikwijls eindigen ze in de mosselpot, waar ze helaas de delicate smaak van de mosselen met hevige zuurheid komen vernietigen. Voor niet al te verse mosselen is dat misschien meegenomen als camouflage, maar voor Muscadet is dat een ramp : hij wordt als smaakgever beschouwd en niet als iets om te drinken.

Vanaf de zeventiende eeuw bevorderden de Hollandse kooplui de aanplant van melon de Bourgogne, de witte druif waarvan Muscadet wordt gemaakt : musqué betekent geoxideerd en cadet de jongste. Muscadetwijn oxideert inderdaad gemakkelijk. Daarom ontwikkelde zich de traditie om de verse wijn te bewaren op de gistrest en van op die gistrest ook te bottelen : mise sur lie. De droesem die door de gisting gevormd wordt en dan naar de bodem van het gistvat zinkt, is inderdaad een krachtig antioxidans. Door zelf te oxideren (zuurstof op te nemen) behoedt hij de wijn voor oxidatie.

Sinds de jaren negentig en door de voortdurende slechte verkoop, is er in de appellatie wat orde gebracht : er zijn binnen de Muscadet onderappellations gedefinieerd, waarvan Muscadet de Sèvre et Maine, met 10.500 ha, de belangrijkste is. Door een strengere snoeiwijze zijn de rendementen ook wat redelijker geworden.

Maar de grootste verbetering kwam door de strengere regels op mise sur lie : die werd ernstig genomen. Er moest gebotteld worden van op de droesem, waardoor ze de facto beperkt werd tot het domein zelf. Vroeger pompten groothandelaars de wijn over in verzameltanks (met veel sulfiet als bescherming) om vervolgens ergens anders, ver van de lie, een mise te doen.

De laatste, recente wijziging : gemeentelijke benamingen met kleinere rendementen (45 hl per ha) en een langere verblijftijd op de gistrest. Officieel werden er door het INAO drie erkend : Clisson, Le Pallet en Gorges, maar veel zal het niet uithalen. Men maakt hier de klassieke fout : een prestigieuzere appellation verbetert de wijn niet. In de Roussillon regent het appellations en in heel Bordeaux is zelfs geen tafelwijn meer ; de crisis is er alleen maar aangescherpt. Betere wijn ontstaat nog altijd in de wijngaard, en niet door papieren verordeningen.

Muscadet is haast ontworpen voor zeevruchten zoals oesters.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content