EENVOUDIGE WIJNEN DIE GEEN PIJN DOEN IN DE PORTEMONNEE. DAAR WILLEN WE HET OVER HEBBEN IN DEZE RUBRIEK. CHATEAU SIMPLE (347), WIJN VOOR BEGINNERS, DIE OOK DE KENNERS WEL BEVALT.

De Franse dienst RĆ©pression des fraudes voerde in maart 2008 een routinecontrole uit bij Ducasse, een wijnhandelsmaatschappij in Carcassonne. Twee dingen vielen de ijverige ambtenaren op . De groothandel kocht wijn van pinot noir in tegen 58 euro per hectoliter, terwijl de gewone prijs voor deze bourgogneachtige wijn 97 euro per hectoliter bedraagt. Bovendien bleek uit de boeken dat het bedrijf 135.000 hectoliter (18 miljoen flessen) pinot noir uit de Languedoc-Roussillon verhandelde, terwijl de totale productie van ‘echte’ pinot noir in dit gebied maar 50.000 hectoliter bedraagt. Onderzoek wees uit dat de valse pinot noir – een mengsel van syrah en merlot Ć  45 euro/hl – door een tussenhandelaar, Sieur d’Arques, massaal naar de VS werd verscheept waar hij door E&J Gallo onder de naam Pinot Noir Red Bicyclette op de markt werd gezet, vooral in CaliforniĆ«. In Frankrijk bedroeg de winst ca. een half miljoen euro. In februari 2010 sprak de rechtbank van Carcassonne in beroep straffen uit tot zes maanden voorwaardelijk en geldboetes voor alle betrokkenen, waarbij 180.000 euro voor Sieur d’Arques alleen al. Maar daar zal het niet bij blijven : gehaaide advocaten hebben bij de Californische rechtbanken klacht neergelegd tegen de Franse leveranciers wegens leugenachtige reclame, valsheid in geschrifte en onrechtmatige verrijking.

Wat opvalt bij deze massale fraude is dat ze eens te meer aan het licht kwam door ijverige administratieve controle en niet door consumentenklachten over de smaak (er zijn toch bijna 20 miljoen flessen van gedronken). In het Oostenrijkse schandaal was het eveneens een ambtenaar die verontrust was door grote treinladingen polyethyleenglycol naar het wijngebied en het Italiaanse wijnschandaal kwam aan het licht door de opmerkzaamheid van een huisarts die geconfronteerd werd met een plotse toename van methanoldoden en -blinden.

Rode bourgogne moet gemaakt zijn van pinot noir. In 2010 werden 9,3 miljoen flessen bourgogne in BelgiĆ« ingevoerd, waarvan driekwart wit. Daarmee komt BelgiĆ« op de derde plaats wat betreft volume, na Amerika en Groot-BrittanniĆ«. Maar die invoer ligt wellicht een stuk hoger, want de cijfers vermelden niet de ‘ex-kelderverkoop’ aan vakantiegangers en de aankopen net over de grens in de Franse supermarkten.

Door Herwig Van Hove

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content