EENVOUDIGE WIJNEN DIE GEEN PIJN DOEN IN DE PORTEMONNEE. DAAR WILLEN WE HET OVER HEBBEN IN DEZE RUBRIEK. CHATEAU SIMPLE (375), WIJN VOOR BEGINNERS, DIE OOK DE KENNERS WEL BEVALT.

In tegenstelling tot andere Franse appellations, waar het niet toegestaan is om de druivensoorten op het etiket te vermelden (men gaat ervan uit dat de appellation volstaat om het product te definiëren), staat bij Elzaswijnen de druivensoort wel centraal op het etiket. Die soorten zijn, met hun aandeel in de totale aanplant : riesling (21,7 %), pinot blanc (24,4 %), gewürztraminer (19,0 %), pinot gris (15,2 %), pinot noir (9,9 %), sylvaner (8,2 %) en muscat (2,5 %). Volgens het boekje zijn de overeenkomende smaakprofielen, voor riesling : rasecht, fijn en bloemig, mineraal ; voor pinot blanc : discreet, delicaat en soepel ; voor gewürztraminer : stevig, weelderig en kruidig ; voor pinot gris : rijk, stevig, rond en lang ; voor pinot noir : rood fruit ; voor sylvaner : fris en gracieus bloemig ; voor muscat : druivig en bloemig.

Er zijn vier appellationniveaus: Alsace Générique, zonder bijkomende herkomstaanduiding ; Alsace Communale, met een gemeentenaam op het etiket ; Alsace Lieu-dit, voor wijnen van een specifieke wijngaard ; en boven alles Alsace Grand Cru voor één van de 51 erkende topwijngaarden.

Zoals in de meeste noordelijke wijnregio’s, van Champagne tot Luxemburg, is er in de Elzas een grote productie van schuimwijn (20 %), waarmee de magere zuurheid van tegenvallende oogstjaren kan worden opgevangen. De AOC Crémant d’Alsace werd opgericht in 1976, vijf jaar eerder was de gewone AOC Alsace tot stand gekomen en in 1983 werden de Grands Crus officieel.

Enigszins in navolging van Duitsland, kan op het etiket ook vermeld worden of het een Vendange Tardive ( Spätlese) betreft of een Sélection de GrainsNobles ( Auslese).

De wijnbouw in de Elzas is dan wel eeuwenoud maar dateert in zijn huidige vorm pas van na de Tweede Wereldoorlog. Het wijnareaal omvat 15.600 hectare (in 1970 slechts 19.000 hectare) verdeeld over ruim honderd gemeenten in de departementen Bas-Rhin en Haut-Rhin.

Jaarlijks komt er gemiddeld 1,15 miljoen hectoliter wijn van. Wat het gemiddelde rendement op 80 hectoliter per hectare brengt en wat meteen ook verklaart waarom er zoveel waterige, flauw smakende wijntjes bij zijn.

Algemeen gesproken passen Elzaswijnen bij moderne, lichte, elegante gerechten. Op het rugetiket staat soms een zoetheidsschaal, van 1 (droog) tot 9 (zoet), waarop het zoetgehalte is aangevinkt.

Door Herwig Van Hove

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content