EENVOUDIGE WIJNEN DIE GEEN PIJN DOEN IN DE PORTEMONNEE. DAAR WILLEN WE HET OVER HEBBEN IN DEZE RUBRIEK. CHATEAU SIMPLE (316), WIJN VOOR BEGINNERS, DIE OOK DE KENNERS WEL BEVALT.

DEZE WEEK ELZASWIJN.

De Elzas heeft politiek een bewogen geschiedenis, maar ook de wijnbouw kende moeilijke tijden. Pas na de Tweede Wereldoorlog is men er begonnen met het aanplanten van ‘edele’ druivensoorten : riesling, pinot gris, muscat, gewürztraminer en pinot noir. En pas in 1962 werden de elzaswijnen opgenomen in het systeem van de appellations côntrolées, maar dan wel met de toestemming om de druivensoort op het etiket te vermelden. Iets dat in alle andere Franse appellations verboden is. In de Franse opvatting over wijn is de druivensoort namelijk niet bepalend voor het wijntype. Wel het terroir, het geheel van mens- en bodemgebonden eigenschappen.

In 1975 kwam de officiële erkenning van de grands crus : afgebakende percelen, vanwaar meer typisch bodemgebonden wijnen komen. Tot op vandaag is er nog veel politiek gelobby over de afbakening van deze grands crus.

De meest aangeplante edele druivensoorten in de Elzas zijn :

Pinot blanc : gewoonlijk een mengsel van de eigenlijke pinot blanc en auxerrois. De wijnen zijn eerder soepel dan friszuur en kunnen bijzonder smakelijk zijn. De pinot blanc van Trimbach en ook deze van Faller zijn revelaties in hun soort.

Gewürztraminer : zoals de naam zegt een kruidige wijn met toetsen van exotisch fruit. Hij past als geen ander bij gerookte vis, bij de lokale, sterk geurende munsterkaas en bij de exotische keuken.

Riesling : de koningin van de elzasdruiven. De wijn ervan is het sterkst door bodemorigine getekend : licht mineraal op steengrond, wat zwaarder op klei of leem. Hij is elegant en verfijnd van smaak en door de lange rijpingsperiode heel complex. Riesling is de droge wijn die het best veroudert.

Edelzwicker : een speciaal geval. Het is geen druif maar een assemblage van edele druivensoorten die elk afzonderlijk binnen de AOC-regels vallen. Nog altijd komt 2,4 procent van de totale wijnproductie van wijngaarden waar de verschillende soorten kriskras door elkaar staan. De kwaliteit van wat als Edelzwicker in het glas komt, is afhankelijk van het vakmanschap van de wijnmaker.

Sylvaner : een druivensoort die afkomstig zou zijn van Transsylvanië in Roemenië. Er komen grote rendementen van. De druif kan goed tegen vocht en geeft veel verfrissend zuur. De wijn heeft de reputatie een goede dorstlesser te zijn. Grote wijnheren zoals Hugel kijken er op neer.

www.knackweekend.be/culinair

Door Herwig Van Hove

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content