EENVOUDIGE WIJNEN DIE GEEN PIJN DOEN IN DE PORTEMONNEE. DAAR WILLEN WE HET OVER HEBBEN IN DEZE RUBRIEK. CHATEAU SIMPLE (312), WIJN VOOR BEGINNERS, DIE OOK DE KENNERS WEL BEVALT.

DEZE WEEK SAINT-EMILION-SATELLIETEN

De ‘kleine’ appellations van Bordeaux hebben het moeilijk. De wereldvermaarde excellentie van de grote geklasseerde chateaus helpt niet meer om iets van die glans mee te pikken. Integendeel. Onlangs werd een tonneau (900 liter) ‘gewone’ bordeaux even ‘duur’ verkocht als één enkele fles van het geklasseerde Château Ausone, gelegen bovenop het kalkplateau van Saint-Emilion. Er is een diepe kloof ontstaan tussen de kleintjes en de groten.

Deze kloof in prijs en bekendheid is minder groot tussen Saint-Emilion en de wijnen van de nabijgelegen gemeenten die de naam Saint-Emilion aan de naam van de gemeente mogen toevoegen, de zogenaamde ‘satellieten’. Deze gemeenten, in het noordoosten van het stadje, vielen destijds, zoals Saint-Emilion zelf, onder het gezag van dezelfde Jurade, een historische regulerende corporatie die moest waken over de kwaliteit en de goede gang van zaken. De wijngaarden zijn beplant met gelijkaardige druivensoorten en produceren een haast vergelijkbare kwaliteit.

Het toevoegen van een beroemde wijnnaam aan de naam van de gemeente en aan de naam van de gemeentelijke AOC is couranter dan men zou denken. In Bourgogne is het zelfs een gewoonte : Chambertin is de naam van de meest prestigieuze cru van de gemeente Gevrey-Chambertin, Musigny van Chambolle-Musigny, Romanée van Vosne-Romanée, Corton van Aloxe-Corton…

De bekendste satellieten van Saint-Emilion zijn : Lussac-Saint-Emilion (1440 ha en 85.000 hl wijn), Montagne-Saint-Emilion (1600 ha en 91.000 hl), Puisseguin-Saint-Emilion (745 ha en 43.000 hl) en Saint-Georges-Saint-Emilion (200 ha en 11.500 hl).

Voor alle duidelijkheid : gewone Saint-Emilion van de gemeente zelf en acht omliggende gemeenten omvat 5400 hectare, met een productie van ca. 51.000 hectoliter wijn, en Saint-Emi-lion-Grand-Cru, waarbinnen alle Grands Crus Classés, omvat dezelfde 5400 hectare en 72.000 hectoliter wijn : de Grands Crus zijn een selectie binnen het grote Saint-Emiliongebied.

De inherente zachtheid van deze op merlot gebaseerde wijnen maakt ze, samen met pomerol trouwens, bij de Belgen zeer geliefd.

Door Herwig Van Hove

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content