Eenvoudige wijnen die geen pijn doen in de portemonnee. Daar willen we het over hebben in deze rubriek. Château Simple (233), wijn voor beginners, die ook de kenners wel bevalt. Deze week : rood 2005.

Met de uniforme chateaubotteling is dat verleden tijd, de wijn is overal dezelfde, in alle winkels, in alle restaurants. Men kan dus zonder risico een jonge cru classé kopen gelijk waar. Met oudere wijn zouden de opslagcondities kunnen meespelen. Het is goed om dit te weten nu de jaarlijkse promotieweken van onze grootdistributie er aankomen.

In België is er, meer dan in Frankrijk, een grote wijntraditie in de grootdistributie. Ongeveer 80 procent van alle wijnflessen (300 miljoen) die jaarlijks in België over de toonbank gaan, passeert via de supermarkten voor een gemiddelde prijs van ongeveer 4 euro per fles. Maar de grootdistributie is ook erg actief in het duurdere segment. Delhaize met zijn speciale website (delhaizewineworld. com), GB/Carrefour met de jaarlijkse eindejaarspromoties en Colruyt met zijn Colli Shop, nemen alle drie ook een flink stuk uit het cru classé-segment voor hun rekening. Er zijn dan altijd zaakjes te doen. Een paar voorbeelden. Bij GB/Carrefour komt gedurende de wijnfestivalperiode (13 september tot 7 oktober) de heel geraffineerde Château Phélan Ségur 2003 te koop voor ongeveer 20 euro per fles, praktisch de primeurprijs van twee jaar geleden. Bij Colruyt komt Château Potensac 2003 uit de Delonstal in de rekken, ook voor ongeveer 20 euro.

Vandaag kijken we, zoals gewoonlijk, verder in het lager geprijsde segment, nog altijd 2005.

‘Les Clayes’, Graves 2005

Een goed gevulde kleur en een fijne neus van zwarte, frisse bessen met wat vanille in de onderbouw na opschudden. Smaak van stevige bordeaux maar wat te onevenwichtig bitter overal, van begin tot einde. (Delhaize : 4,09 euro).

‘Grand Dauphin’, Lussac Saint-Emilion,

geen jaartal

Een brede rand met duidelijke evolutie naar het bruin, en een stofferige neus met elementen van oud hout. Schrale, oude smaak, kort en scherp. Verkeerde aankoop, zonder jaartal. Een winkeldochter ? (Delhaize : 7,19 euro).

Château La Croix de Paty, Côtes de Bourg 2005

Normale frisse kleurconcentratie en een structuurvolle neus met stijlvolle onderbouw. Attractieve, stevige smaak met goed, haast groot evenwicht. Moet perfect passen bij een grote tafel met versgebraden wild. (Colruyt : 4,19 euro).

Château La Commanderie de Bertin,

Bordeaux 2005

Goede kleur met verse nuance en een ronde en soepele neus van merlot. Aangenaam vlezige, ronde smaak. Goed bij geroosterde verse varkensworst in de tuin. (Colruyt : 3,95 euro).

Domaine du Laurier, Côtes de Saint-Mont 2005

Kleur met een verse nuance van paars en een brave frisse neus zonder diepte, zachtaardig en wat commercieel. Allemansvriend.

(Colruyt : 3,99 euro).

Domaine du Grand Pouget, Bergerac 2005

Compacte kleur, bijna met een allure van inkt en een brede neus met nuance. Stevige smaak met rondeur en structuur samen. Goede wijn, kan enkele jaren verouderen en moet goed passen bij geroosterd rood vlees. (Colruyt : 3,49 euro).

Herwig van Hove Foto Gerald Dauphin

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content