Chateau simple

Eenvoudige wijnen die geen pijn doen in de portemonnee. Daar willen we het over hebben in deze rubriek. Château Simple (267), wijn voor beginners, die ook de kenners wel bevalt. Deze week : witte bourgogne.

Voor witte wijnen – ook voor witte bourgogne, die gemaakt wordt van 100 procent witte chardonnaydruiven – zijn de eisen wat het klimaat betreft iets minder streng dan voor rode. Witte wijn bevat immers geen bitterheid (tannines) en geen rode kleur : in de schillen en pitten van de druiven waarvan hij gemaakt wordt zitten geen polyfenolen, bitterheid of kleur. Witte wijn moet het dus niet hebben van de tanninestructuur maar van een harmonieus samenspel van zoetheid (alcohol) en frisheid (zuren). Daarbij speelt het verloop van de weers- omstandigheden toch wel een rol.

Warme dagen en koele nachten gedurende de rijpingsperiode veroorzaken een traag rijpingsproces waardoor smaakcomplexiteit in de latere wijn komt. Maar voor witte wijn is het wellicht belangrijker om te weten dat nachtelijke koelte ook de afbouw van de zuren vertraagt. Omgevingswarmte overdag geeft zoetheid (na vergisten komt er alcohol van) ; koelte ’s nachts laat de zuren bestaan, met later als gevolg een zekere frisheid in de smaak. Complexe rode gaat dus samen met evenwichtige witte, zoals in het bourgognewonderjaar 2005. (Voor grote rode moet het echter niet alleen warm zijn overdag maar moet ook de zon schijnen om de tannines te doen rijpen.)

Evenwichtige witte wijnen, met een harmonieuze relatie tussen alcohol en zuren, bewaren en verbeteren erg goed. Nu pas komen de witte bourgognes van 2002 stilaan op dronk. Gerijpte witte bourgogne wordt gekenmerkt door versmoltenheid van de smaken en in het beste geval door bodemgebonden persoonlijkheid, denk maar aan het ‘vette’ van Meursault. Jonge bourgogne daarentegen moet het hebben van puntig fruit. Het is de ‘natuurlijke’ zuurheid, zoals in 2002 en 2005, die garant staat voor een goede bewaartijd op fles. De 2006, die nu in de rekken ligt, mist wat van deze zuurheid : de aanzetmaand juli was brutaal droog en heet. Daarom zal deze wijn vlug op fles evolueren en moet hij alleszins vóór deze van 2005 gedronken worden.

Nog een opmerking : chaptaliseren, het aanrijken van het druivensap met suiker om later meer alcohol te verkrijgen, kan nooit een oogstjaar redden. Chaptaliseren heeft maar zin als het gebruikt wordt als een ‘delicate correctie’. Een hoger alcoholgehalte brengt een betere inweking mee : er komen meer samenstellende elementen over uit de schillen en de pitten, maar dan moeten er natuurlijk wel van deze elementen aanwezig zijn. Het heeft meer zin voor rode wijnen.

Saint-Véran 2006, Reine Pédauque

Mooie warm gele kleur en een correcte neus, vlezig en fris tegelijk. De smaak is goed en zuiver maar valt wat weg op het einde. Kan al bij zeevruchten. (GB/Carrefour : 7,97 euro).

Viré-Clessé 2006, Cave de Viré

Een duidelijke gele nuance in de kleur en een stevige, diepe chardonnayneus. In de mond komt een smaak met een goede aanzet maar hij valt een beetje weg op het einde. Dat zou wel eens typisch voor 2006 kunnen zijn. Moet passen bij vis uit de oven en gepocheerde kip.

(Colruyt : 6,95 euro).

Mâcon Villages 2006

Frisse kleur met een gezonde gele nuance en een intense frisse chardonnayneus, wat simpel en zonder diepte. De smaak is uiterst correct en zuiver, maar wat kort. Moet passen bij het aperitief en bij sardines uit blik met olijfolie.

(Delhaize 4,69 euro).

Bourgogne 2005, Louis Latour

Gezonde gele kleurnuance maar niet overdreven. Heel presente neus met gedegen fruit en zelfs wat diepte. De smaak vertoont een grote eenheid over het hele gebied. Goede wijn, raakt wat aan de grote. Moet passen bij het grote viswerk met roomsaus. (Delhaize : 8,39 euro).

Bourgogne 2006 Les Cailloux, Albert Bichot

Lichte en bleke kleur. De neus is niet sprankelend fris, maar getekend door wat dof fruit. De smaak is wat kort en doorzichtig. Kan als aperitief. (Colruyt : 5,69 euro).

Bourgogne Epineuil 2005, Domaine de L’Abbaye du Petit Quincy

Lichte, bleke kleur en simpele, dun-minerale neus. Een correcte smaak zonder meer, met een ‘klein’ eenvoudig evenwicht. Aperitiefwijn.

(GB/Carrefour : 7,51 euro).

Door Herwig van Hove

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content