Eenvoudige wijnen die geen pijn doen in de portemonnee. Daar willen we het over hebben in deze rubriek. ChÂteau Simple (300), wijn voor beginners,die ook de kenners wel bevalt.

Deze week de essentie van bordeaux.

Er is veel bordeaux en toch is de wijn erg specifiek. Bovendien wordt hij nog wereldwijd nagemaakt ook. Het bordeauxareaal is enorm : met meer dan 120.000 hectare wijngaard is het even groot als de wijngebieden van Bourgogne, Rhône en Beaujolais samen. Ook de waaiers van kwaliteit en prijs zijn enorm : die gaan van enkele euro’s voor een kleine Bordeaux Supérieur tot vele honderden euro’s voor een premier grand cru classé zoals Mouton of Lafite.

Wat maakt bordeaux nu zo specifiek en zo attractief ? Eerst en vooral is het een multicépage-wijn uit een relatief gematigd (Atlantisch) klimaat. De blend van verschillende druivensoorten zorgt voor smaakbreedte ; de combinatie van warme zomers (augustus) en een fris naseizoen maakt dat de wijn tegelijk fris en rijp is. Met andere woorden : getekend door smaakdiepte. De frisheid (vanwege de zuren) geeft het bovenliggende smaak-reliëf, de rijpheid zorgt voor de zwaardere aroma’s die slechts detecteerbaar worden na walsen. De opbouw van de wijnsmaak, tegelijk in de breedte en de diepte, is verantwoordelijk voor wat men ‘nuance’ noemt.

Maar deze nuance moet zich ook doorzetten in de smaaklengte. Hiervoor is het nodig dat de bitterheid en de fruitcharme zich samen blijven manifesteren over de gehele smaaksequens in de mond. Dat vergt kwaliteitsdruiven en die krijg je alleen bij lage rendementen en een juist doorgevoerde extractie.

Als deze nuance er is in de breedte, in de diepte en in de lengte, hebben we meteen een wijn die bewaarpotentieel heeft, die finesse kan ontwikkelen. Op wijn moet men dus kunnen wachten.

Met de tijd ontsnapt wijn aan zijn natuurlijke oorsprong en wordt meer en meer ‘vergeestelijkt’. Dat is ook de reden waarom dit type wijn zo goed kan passen bij veel verschillende gerechten. Dat samenpassen veronderstelt niet per se grote en dure wijnen, ook kleine wijntjes kunnen perfect een tafelfunctie vervullen.

Op basis van deze gegevens, en gezien het droge karakter en het relatief brave alcoholgehalte van bordeaux, is hij dé tafelwijn bij uitstek.

De hier besproken wijnen zijn allemaal geschikt voor bij geroosterd vlees en zijn ook allemaal voorzien van een goede kurk.

Château Pey La Tour, Bordeaux 2007, Vignobles Dourthe

Goede kleur met een zachtrode nuance. Heel mooie neus van rood merlotfruit, die eerder verbreedt dan verdiept bij opschudden. Smakelijke wijn met goed evenwicht, maar niet om echt lang wegte leggen.

(Colruyt : 6,25 euro).

Château Savoie, Côtes de Castillon 2005

Heel goede kleurconcentratie met een kleine evolutietoets. Neus met zwart fruit en diepte. De smaak is aangenaam met een stevige geknoopte lengte.

(Delhaize : 7,99 euro).

Château Cazeau, Bordeaux 2006, Cuvée de Prestige

Mooie, zachtrode kleur met een kleine evolutietoets. Neus met fijn, zacht fruit, discreet ondersteund door gezond hout en met wat onderbouw. Smakelijk in de mond maar ook voldoende stevig en met goed geknoopte lengte. Kan enkele jaren versmelten. (GB/Carrefour : 9,79 euro).

No 2 de Verdignan, Haut-Médoc 2004

Heel goede, gespannen kleur met een nuance van rijp. De neus is van goed fruit en met stevigheid in de onderbouw. De smaak is nu wat stug maar zal goed verfijnen na enkele jaren. Type bewaarwijn. (GB/Carrefour : 7,65 euro).

Château Canon, Canon-Fronsac 2005

Heel goede, haast inktachtige kleur met een nuance van rijp. Neus van gedroogde pruimen (merlot), die veel wint aan intensiteit (niet aan diepte) na opschudden. De smaak is vooral aangenaam (rijpe merlot) met goede lengte en eenheid.

(Delhaize : 9,71 euro).

Benjamin de Chantegrive, Graves 2005

Goede, zachtrode kleur met een kleine evolutietoets. Genuanceerde neus met stevigheid, vooral in de onderbouw. De smaak is compleet, met goede tanninestructuur. Deze wijn kan enkele jaren versmelten en verfijnen.

(Colruyt : 8,95 euro).

Door Herwig Van Hove

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content