Herwig Van Hove

Château Palmer is een legendarische Margaux Grand Cru Classé: hij behoort tot de marktleiders. Palmer wordt door de wereldvraag en de beperkte productie elk jaar duurder. Het is ook een klassewijn die op fles jaren kan verouderen en verbeteren. In 1814 werd het domein gekocht en gefatsoeneerd door Charles Palmer, een Engelse generaal. In 1938 werd het eigendom van een groepje Franse, Engelse en Nederlandse families, waaronder de bekende Mähler-Besse. De bodem van de kasteelwijngaard bestaat uit goed afwaterende kiezel ( graves), waardoor finesse mag worden verwacht van de wijn. Ook het druivenbestand (half merlot en half cabernet) draagt bij tot de charmerende finesse van het product.

Onlangs kwam de zaakvoerder Bernard de Laage de Meux het in de Brusselse Cercle de la Lorraine allemaal toelichten voor een aandachtig en koopkrachtig gehoor. Zoals alle grote Bordeauxse chateaus maakt ook Palmer een tweede wijn ( second vin), onder de naam Alter Ego, waarvan Bernard de Laage de Meux het ’tweede’ karakter vehement ontkende. Het domein zou structureel aanleiding geven tot een andere wijn van iets meer soepele en zachtaardige constitutie, zeker niet te vereenzelvigen met een negatieve tweede selectie van de grand vin. De loten die niet goed genoeg bevonden worden om onder de naam Palmer op de markt te komen, worden eenvoudigweg naar de anonieme groothandel doorgeschoven. Palmer maakt dus geen ’tweede’ wijn, maar wel een ‘andere’. Bij het proeven van deze Alter Ego 1998 komt inderdaad een grote zelfstandigheid in het glas: een sombere kleur met diepte en met spanning en densiteit in de neus en in de mond een perfect geknoopte, mooi door hout gedragen lengte. In zijn genre een perfecte Margaux met een accent op charme en soepelheid. De Alter Ego heeft zestien maanden op hout gerijpt, waarvan een vijfde nieuw, de grote Palmer zelf gaat voor twintig maanden op barriques, waarvan de helft van nieuw hout. Beide wijnen worden op het kasteel met dezelfde oenologische egards behandeld.

De aanwezigen konden vervolgens kennismaken met de verbluffende kwaliteit van de millésimes Palmer ’96 en ’95. De 1996 is getekend door rijpe cabernet, maar dan met behoud van finesse en elegantie en met volmaakt door fruit omhulde zijdeachtige tannines. De 1995 is dan weer getekend door diepte en structuur met een dense geknooptheid in de smaak en iets meer kleur en concentratie dan de vorige. De apotheose komt echter met de 1990 uit de kasteelreserves: open en fijn, ontwikkeld in grote finesse, ruimend in het glas na walsen. De volmaakte expressie van een tot voltooiing gekomen grote bordeaux.

Invoer: Arthur Manpaey, Groot-Bijgaarden. Voor de 1995 en de 1996 moet men rekenen met een flinke 4500 fr. per fles, de Alter Ego 1998 kost 1200 fr., een zaak.

Herwig Van Hove

Partner Content