Niet voor niets koos Armani, Chris Pine als nieuw gezicht voor zijn Codeparfums. De acteur ‘met de mooiste blauwe ogen van Hollywood’ is tegelijk erg aantrekkelijk en bijzonder nuchter.

Chris Pine heeft een zwak voor hoge hakken. “Niet dat ik ze zelf draag”, verduidelijkt hij snel. “Nee, ik hou van meisjes op stiletto’s. Het is een van de mooiste uitvindingen van de afgelopen tweehonderd jaar. Maar uiteraard hangt veel af van de vrouw die ze draagt, zij moet zich er goed bij voelen. Elegantie en verleiding komen van binnenuit.” Aan zelfverzekerdheid ontbreekt het de 33-jarige acteur niet. Elf jaar geleden begon hij te acteren, eerst in tv-series, daarna in films. En hoezeer hij hem ook bewondert, de ‘zoon van’ treedt niet in de voetsporen van zijn vader, Robert, die sinds 1964 in bijna alle grote series present was, van Chips, Dallas en Beverly Hills 90210 tot Big Love, The Mentalist, Cold Case, Bones en last but not least, Star Trek.

“Als kleine jongen was ik al ondergedompeld in dat milieu, zonder het echt te beseffen”, herinnert hij zich. “Mijn vader is altijd mijn grote voorbeeld geweest. Ik zag hem vooral als een acteur, niet als een vedette. Zijn beroep zorgde ervoor dat de rekeningen betaald werden.”

Net als veel kinderen had Chris een zwak voor Indiana Jones, maar nooit had hij gedacht dat hij zelf ooit in de schoenen van Harrison Ford zou staan. Hij was een primus op school, een serieuze student, die aan de universiteit van Berkeley Engelse literatuur studeerde en daar… het theater ontdekte. “Op een toneelscène ontstaat een magie die er niet is op een filmset. Daar heb je nooit dezelfde intimiteit als in een zaal vol toeschouwers.” Hoewel hij nog steeds regelmatig op de planken staat – deze zomer speelt hij op het Festival van Williamstown in een toneelstuk van Sam Shepard – maakte hij pas echt naam via de film. Door het uniform van Captain James Kirk aan te trekken in de nieuwe versie van de Star Trek-franchise – hij demonstreert met zwier de Vulcan-groet van Spock – en vervolgens de rol te spelen van CIA-agent Jack Ryan (eerder vertolkt door Alec Baldwin, Harrison Ford en Ben Affleck) heeft de nieuwe hot boy van Hollywood de felbegeerde sterrenstatus bereikt, inclusief de bijbehorende zevencijferbedragen en lucratieve reclamecontracten.

DE MULTIPELE MAN

In de spot voor het nieuwe parfum Armani Code Ice, in een regie van Andrew Dominik – de man van The Assassination of Jessie James – stapt Chris Pine via een reflecterende draaideur in het blikveld van een mooie brunette en lijkt zich te multipliceren in alle mannen die ze tegenkomt. Een tafereel dat onvermijdelijk herinnert aan een scène in de onvergetelijke Being John Malkovich van Spike Jonze. “De eerste keer dat je de ogen kruist met een vrouw op wie je valt, is een magisch moment”, zegt Pine. “Ik heb die scène dan ook heel graag gespeeld. Er hangt ‘elektriciteit’ in de lucht.” Maar in het echte leven wil hij liever niet een bepaald moment telkens opnieuw beleven : “Nee ! Ik wil vooruit.” Al moet hij soms wat gas terugnemen. “Een mens wordt wat rijper. Ik probeer meer in het nu te leven. Hoewel ik van nature een vrij cerebraal type ben, iemand die de dingen onder controle wil houden. Ik wil alles zo goed mogelijk doen, maar ik besef wel dat perfectie een waanbeeld is, nooit haalbaar. Wat telt, is dat je je helemaal geeft, dat je er staat.”

Als beginnend acteur droomde Pine ervan om gecompliceerde, gekwelde personages te spelen in sombere films. Maar nu zou hij met plezier opnieuw tekenen voor een komedie. Dat heeft alles te maken met de rol die hij speelde in Horrible Bosses 2, in het gezelschap van Jason Bateman. En eind 2014 zal hij te bewonderen zijn in weer een heel andere rol : die van Assepoesters verliefde prins in Into the Woods, de nieuwe muzikale komedie van Rob Marshall, naast niemand minder dan Johnny Depp en Meryl Streep. “Als je acteert, wil je natuurlijk indruk maken op zo veel mogelijk kijkers, maar vandaag kies ik toch vooral voor rollen waar ik zelf plezier aan beleef. Het leven is zo kwetsbaar, kunst kan een grote bron van vreugde zijn.”

DOOR ISABELLE WILLOT & FOTO BRIGITTE LACOMBE

“Van nature ben ik eerder een cerebraal type, iemand die de dingen graag onder controle heeft”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content