‘CHARDONNAY’ UIT DE NIEUWE WERELD

© MICHEL VAEREWIJCK

Eenvoudige wijnen die geen pijn doen in de portemonnee. Daar willen we het over hebben in deze rubriek. Château simple (429), wijn voor beginners die ook kenners wel bevalt.

In de niet-Franse witte wijnwereld droomt iedere wijnboer van chardonnay. Het prestige van die druivensoort is te danken aan de peperdure witte bourgognes die ervan gemaakt zijn, denk maar aan Chassagne en Puligny en aan de champagnes waarvan deze soort een substantiële component is. Technisch gesproken is het geen ‘moeilijke’ druivensoort : in Bourgogne groeit ze goed van in het frisse (noordelijke) Chablis tot in het warmere, meer zuidelijke Mâcon, maar ze vraagt wel wat kalksteen in de bodem. Kalksteenbodems zijn overigens helemaal niet zeldzaam : ze zijn ontstaan uit zeesedimenten die later verhard zijn. Je vindt ze van in de Loire, waar de kastelen er hun blanke kleur aan ontlenen, over Parijs, waar de metro erin is uitgehakt, tot in ons eigen Limburg met zijn mergelgrotten.

Maar met deze ‘chardonnay van om het even waar’ komt zelden de echte grandeur van Bourgogne : Meursault of Folatières zal je buiten Frankrijk niet tegenkomen, behalve enkele zeldzame chardonnays uit Californië.

Torrontés Colleccion, Michel Torino, Argentina

Torrontés is erg verspreid in Argentinië : 8100 ha. Het is een kruising van muscat met de Californische mission, een Spaanse soort die door de missionarissen in Amerika werd binnengebracht. De wijnen zijn friszuur en smaken naar muskaat.

In het glas : gele nuance en een dominante muskaatneus met dito smaak. Past als aperitief en bij Aziatische gerechten.

Colruyt : 4,99 euro.

Pinot Grigio, Barefoot, California

Is verwant met de Bourgondische pinot noir. De kleur is tussen het purperblauwe van pinot noir en het groengele van pinot blanc. Er komen zachte, delicaat geparfumeerde wijnen van met veel substantie. Vanaf 1990 aangeplant in Californië waar de soort nu even belangrijk is als sauvignon.

In het glas : bleke kleur en een wat weeë, typische pinotneus. De smaak is erg simpel zonder greep en wat zoeterig. Geen gastronomische mogelijkheden.

Carrefour : 5,99 euro.

Sauvignon Blanc. Las Mulas, Chile

Sauvignon blanc is genetisch verwant met cabernet. De gemak-kelijk herkenbare aroma’s verwijzen naar muskus, groen fruit en een zekere grassigheid.

In het glas : kleur met een gele, rijpe nuance en een fris tintelende sauvignonneus. De smaak is goed gevuld met wat lengte en eenheid.

Past bij visgerechten en wit vlees.

Colruyt : 6,59 euro.

Moscato sweet, Barefoot, California

Moscato is het Italiaans voor muskaat, bekend om zijn muskus- aroma. De wijn ervan wordt ‘half’ vergist tot 5,5 graden alcohol omdat zo de aroma’s beter tot hun recht komen.

In het glas : kleine, gele toets van rijp en een neus van muskaat en witte perzik. De smaak is zachtzoet en sappig. Dessertwijn.

Carrefour : 5,99 euro.

Viognier 2013, Casillero del Diablo, Chile

Viognier is thuis in Condrieu, noordelijke Rhône. De wijn ervan is diepgeel met veel alcohol en een geur van abrikozen en bloesem.

In het glas : mooie, gele kleuren en een rijpe gewichtige neus van abrikoos. De smaak is gevuld, roomachtig en voldoende fris. Past bij het grote viswerk à la tarbot uit de oven.

Delhaize : 6,99 euro.

Chenin 2014, South Africa

Chenin is de koninginnendruif van de Loire en is in Zuid-Afrika zeer verspreid onder de naam ‘steen’. De wijn ervan heeft, bij redelijke rendementen, een honingtoets in de droge smaak.

In het glas : bleke kleur en een verre terroirtoets in de neus na hevig opschudden. De smaak is kort en van dun, simpel fruit. Geen gastronomische mogelijkheden.

Delhaize : 3,75 euro.

DOOR HERWIG VAN HOVE & FOTO’S MICHEL VAEREWIJCK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content