Radiomaker

Carrière vind ik een raar woord. Alsof je alles bewust uitgekiend hebt. Maar je kunt het evengoed zo bekijken : ik heb heel lang geleden gesolliciteerd bij de VRT en ik zit daar nog.

Een nieuwe job, trouwen, verhuizen,… Het is een druk voorjaar geweest.

Trouwen vind ik een radicale keuze. Het schept een andere band. Het heeft mij ook positief verrast hoe familie en vrienden daarbij betrokken waren. Mooi was dat.

Kunst en cultuur zijn mijn grote passies. Ik kan mij niet inbeelden met iets anders bezig te zijn. Toch ben ik niet in een culturele omgeving opgegroeid. Thuis waren er geen boeken. Ik ben een appel die ver van de boom gevallen is, maar verder ben ik onmiskenbaar de dochter van mijn vader.

Als kind was ik gefascineerd door een tantedie anders was dan andere tantes. Ze woonde in een prachtig appartement in de stad en serveerde pompoensoep in echte pompoenen. Het was overduidelijk dat ze haar leven in een andere versnelling leefde. Ze nam mij mee naar de Bloedprocessie in Brugge en naar het Groeningemuseum. Dat liet een diepe indruk na.

In de dorpsbibliotheek las ik alles wat er te lezen viel. Ik wilde Latijn studeren puur om te weten wat er in het misboek stond. Kerken en alles wat erbij hoorde vond ik bijzonder fascinerend. Op mijn twaalfde kreeg ik van een non een boek met werk van Fra Angelico. Van de kerk naar de kunst was dus maar een kleine stap.

Ik ben opgevoed met een werkethiek. Laat het niet hangen, geef niet op, werk gewoon hard. Dat is me bijgebleven. Noeste West-Vlaamse werkers, zeker ? Nog steeds wil ik de dingen goed doen en met ‘goesting’.

Televisie is leuk, maar op de radio ben je zoveel vrijer. Dat zullen veel radiomensen beamen. Als je vijf keer per week een uur met iemand kan praten, zoals ik in Alinea deed, dan heb je daar als mens veel meer aan dan aan het vaak snelle tv-werk.

Toen ik twee jaar geleden adjunct-nethoofd werd, ben ik gestopt met presenteren. Dat was pas een grote stap, groter dan van Studio Brussel naar Klara. Je moet afstand nemen van iets dat je zeer graag doet. Maar het was genoeg geweest. Het is overigens interessant om nu in een context van strategie en management te werken.

Dat leiderschap nog steeds met mannen geassocieerd wordt, stoort me. Het wordt ook niet langer getolereerd. Denk maar aan de reacties bij de voorstelling van het nieuwe management op de VRT.

Er kan veel op Klara. Mag ik even reclame maken ? Het is een prachtige zender. Natuurlijk, het blijft cultuurradio in Vlaanderen, dus voor een klein publiek. Maar het is een aandachtig, kritisch en vaak ook warm publiek.

Programmeren is anders geworden, door de technische mogelijkheden van webradio. Niet geïnteresseerd in het cultuurprogramma Ramblas ? Dan is er Klara Continuo, met alleen klassieke muziek. Of wil je net meer weten over de items in Ramblas ? Dan vind je op de website nog meer radiofragmenten, maar ook foto’s, video’s of artikels. Radio beluisteren wordt echt een andere ervaring. Die crossmediale beweging, zoals dat in het mediajargon heet, is fascinerend.

Volgend jaar word ik veertig. Ik weet nog niet goed wat ik daarvan moet denken, maar ik vind het leven nu beter dan op mijn vijfentwintigste. Op die leeftijd ben je zoekende en ik ben meer dan eens met mijn hoofd tegen de muur geknald. Het is aangenamer om een klein beetje rustiger te zijn. Van rimpels ben ik niet zo bang, maar ’s avonds smeer ik wel.

Chantal Pattyn (39) is nethoofd van Klara.

Volgende maandag komt ze aan de start van de Weekend Knack Ladies Run in Kortrijk.

Door Trui Moerkerke / Foto Charlie De Keersmaecker

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content