Champagne

Het weekend van 29 en 30 juli feesten de wijnboeren op de champagneroute. Bij de eerste wijnboer koop je een fluitglas, dat de hele tijd geldt als proeverijpaspoort.

De bewegwijzerde champagneroute slingert 220 kilometer tussen verstilde dorpen, beboste heuvels, groene valleien en duizenden hectaren wijngaarden. 26 wijnbouwers, familiale bedrijven die al generaties druiven verbouwen, ontvangen de bezoeker voor een rondleiding en een proeverij. Aanraders zijn Jacques Defrance, 24 rue de la Plante, Ricey-Bas, +33 3 25 29 32 20 of

Robert-Grandpierre, 10110 Viviers-Sur-Artaut, +33 3 25 38 53 26, www.robert-grandpierre.com

Kaas

Vlakbij, in Mussy sur Seine, ontvangt Stéphanie Callewaert bezoekers in de laatste ambachtelijke kaasmakerij van de streek. Chaource, een kaas van rauwe koeienmelk die gemaakt wordt zoals geitenkaas, is een van de AOC-producten (met beschermde herkomstbenaming) met de minste producenten. Stéphanie, kaasmaakster van de vierde generatie, leerde het ambacht van haar moeder en grootmoeder. Zuurkool in champagne is een andere plaatselijke specialiteit. Fromagerie Chaource, 10210 Chaource, +33 3 25 73 24 35.

Wandelen

– Door de wijngaarden van Les Riceys slingert een wandelpad van 15 kilometer. De Randonnée des Cadoles, genaamd naar de oude stenen schuilhutten van de boeren, biedt mooie panorama’s over de veertien valleien van het wijndorp.

– Kortere wandelingen, van 6 of 11 kilometer, lopen van de oude wasplaats in Celles-sur-Ource naar de wijngaarden.

Renoir

In Essoyes kun je in de voetsporen treden van Renoir, die op het geliefde platteland zijn zomers spendeerde. Het buitenhuis is nog altijd familiebezit, maar zijn atelier kun je bezoeken van maart tot september. Reproducties verwijzen naar de dorpstaferelen die hij schilderde. De schilder ligt op het plaatselijke kerkhof begraven.

Fietsen

Fietsen kan op de 48 kilometer verkeersvrije paden rond de meren van forêt d’Orient, met zijn 265 vogelsoorten een paradijs voor ornithologen. In het 5500 hectare grote gebied komen ook watersporters, zeilers en vissers aan hun trekken.

Outlets

– Armani, Burberry, Kenzo, Lacoste, Cerruti en tientallen andere merken verkopen hun overschotten bij McArthurGlen in Pont-Sainte-Marie, ten noorden van Troyes. www.mcarthurglen.com

– Rodier, Delsey, Reebok, Villeroy et Boch zijn slechts enkele van de 240 merken die u kunt vinden in Marques Avenue, het eerste outletcenter in Europa. Marques Avenue ligt op vijf minuten van het centrum van Troyes. www.marquesavenue.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content