Velen zijn geroepen, weinigen uitverkoren. Als dit bomenhoge cliché ergens op zijn plaats is, dan wel in de modewereld. Cathy Pill, 24 en vorig jaar met glans afgestudeerd aan La Cambre, behoort tot de laatste categorie.

De afgelopen jaren won ze wedstrijd na wedstrijd en in oktober stelt ze haar eerste lente/zomercollectie 2006 voor op de modeweek in Parijs.

Het gaat dus goed met Cathy Pill. In 2003 kreeg ze in Italië de hoofdprijs op ITS#2, het talentenconcours van Diesel. Afgelopen mei haalde ze twee beurzen op de wedstrijd van Andam, de nationale vereniging voor de ontwikkeling van mode in Frankrijk. De geldprijs dient om haar eerste commerciële collectie, die voor de zomer van 2006, te financieren. In diezelfde maand won ze ook een bedrag van 35.000 euro op de wedstrijd van de Italiaanse modegroep Inghirami, om haar lijn in Italië te lanceren. Bovendien was ze in de twee voorgaande jaren finaliste van Fashion Weekend, een selectie van de opvallendste eindejaarscollecties van Belgische modestudenten, gemaakt door de moderedacties van dit magazine en Weekend Le Vif.

Al sinds haar kinderjaren is mode Pills grote passie. “Zoals de meeste tienermeisjes vond ik het fascinerend om met kleren en stoffen bezig te zijn. Op mijn vijftiende kreeg ik van mijn ouders mijn eerste naaimachine. Samen met mijn vriendinnen kon ik er uren mee spelen. Toen ik op mijn achttiende voor een studiekeuze stond, was er voor mij eigenlijk maar één optie.” Hoewel de ontwerpster geboren is in Antwerpen, verkoos ze de Brusselse modeschool La Cambre boven de meer geroemde academie in eigen stad. “Ik keek vooral naar welke jonge designers waar gestudeerd hebben. In de stijl van Olivier Theyskens, de huidige artistieke directeur van Rochas, kan ik me heel goed vinden. Aangezien hij aan La Cambre afstudeerde, was mijn keuze snel gemaakt.” Stage liep ze onder meer bij de Belg Xavier Delcour en de Britse Vivienne Westwood.

In haar ontwerpen laat Pill zich door zwartwitfotokopieën van oude stoffen inspireren. Voor de afstudeercollectie Mata Hari kleurde ze die nog in, maar dit jaar houdt ze het bij zwart-wit. “Ik maak steeds gebruik van golvende prints die ik op basis van de oude kopieën ontwerp. In de patronen zelf is er al heel veel te zien, ik vind het daarom niet nodig nog met kleuren te werken. Tussen het ontwerpen van die prints en het bepalen van de vorm van het kledingstuk bestaat er een wisselwerking. Het ene bepaalt het andere.”

Het groeiende succes blijft Pill zelf verwonderen. “Ik had niet verwacht dat het allemaal zo vlot zou verlopen. Het is echt fantastisch. Wedstrijden winnen is de perfecte manier om tot bij potentiële kopers te komen. Voorlopig maak ik dankbaar gebruik van het prijzengeld om mijn collectie op punt te zetten. En verder zien we wel. Ik probeer met mijn voeten op de grond te blijven.” n

Tekst Marjolijn Vanslembrouck l Foto’s Etienne Tordoir

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content