Herwig Van Hove

C arménère is een zo goed als onbekende druif en toch wordt hij in de bordeauxdecreten altijd vermeld, samen met cabernet sauvignon, cabernet franc, petit verdot en merlot. In documenten over het classement van 1855 heet hij nog grande verdure, de oude naam van cabernet sauvignon was petite verdure. Gewoonlijk echter wordt carménère beschouwd als een cabernet-ondersoort die na de fylloxeraplaag niet meer is heraangeplant. Er is al lang sprake van in Bordeaux om de soort terug in de grote wijnen te incorporeren, maar het is er nog niet van gekomen.

In 1990 kocht Maurizio Zanella, de maker-eigenaar van de fameuze, zo niet beste schuimwijn van Italië ( Ca’ del Bosco), wat plantgoed van cabernet franc in Frankrijk. Hij wou het gehalte zwarte druiven in zijn schuimwijn verhogen. “Wat later kwamen de eerste twijfels”, aldus Marizio, “de Franse cabernet franc leek helemaal niet op wat bij ons in Franciacorta voor cabernet franc doorging. De Franse was veel vroeger rijp, de trossen waren kleiner en de smaak was minder groen. Het werd vrij vlug duidelijk: wat in Italië voor franc doorging, was niets anders dan carménère of carmenero.

Meteen begon Ca’ del Bosco te onderzoeken of er met de carmenero geen goede, moderne wijn te maken was en sinds 1993 maakte men elk jaar wijn van de beide soorten: de Italiaanse carmenero en de Franse cabernet franc. Na enkele oogsten bleek duidelijk dat de herontdekte carmenero telkens een interessantere wijn opleverde. Rijker van geur, kleur en smaakconcentratie.

Na tien jaar experimenteren brengt Maurizio Zanella zijn eerste oogst op de markt. De druiven werden streng geselecteerd en 10 dagen gegist na zorgvuldig ontristen, dan verder geweekt tot 21 dagen en afgelaten in barriques (70 procent nieuw) voor 15 maanden lagering. Het alcoholgehalte is 13,2 procent en hij is nog 25 maanden op fles gehouden voor de presentatie. Op de markt komt weldra de primeur: het jaar 1997. Op het etiket zien we hoe een wolf zijn schaapsvacht afgooit. De wolf staat symbool voor stevigheid.

In het glas verschijnt inderdaad een wonder. De kleur is diep en somber, typisch voor rijpe en gelagerde wijn met spanning en grote densiteit. De neus is intrigerend versmolten met diep rijp fruit en met een zekere ontwikkeling. De aanspraak is aangenaam en de tannines zijn uitermate fijn, daarbij komt nog grote lengte. Een reus.

De voor heel Europa aangeraden consumentenprijs is 85.000 lire (1700 fr.), als restaurantprijs wil Maurizio 120.000 lire of 2400 fr. Invoer: Selezione Vini Italiani in Zonhoven.

HERWIG VAN HOVE

Partner Content