Als geschenk aan zijn vrouw bracht een Mexicaanse architect het beste uit alle hotels ter wereld samen aan de Caribische kust en doopte het Paraíso de la Bonita.

Manuel, die me komt afhalen aan het vliegveld van het Mexicaanse Cancún, steekt met zijn keurig witte hemd en zijn sisalhoed schril af tegen de tientallen ijverig roepende chauffeurs in veelkleurige T-shirts. Een witte Lincoln Navigatorterreinwagen staat even verderop, ik krijg meteen een ijsgekoelde handdoek, een flesje water en het muziekmenu gepresenteerd. George Michael, een Mexicaanse crooner of klassieke muziek ? Als we een klein half uur later de bestofte hoofdweg afdraaien, onder een slagboom door, en nog een paar kilometer door de jungle rijden tot bij de fontein aan de hoofdingang, is de vliegreis naast een oversociaal, vierjarig Frans meisje al lang vergeten.

Paraíso de la Bonita Resort & Thalasso Spa is dan ook volledig afgestemd op een slow-motionperiode, ver weg van de snelle en boze buitenwereld. Vijfentwintig jaar geleden was de kust van Quintana Roo niet meer dan een strook zandstrand van amper twintig meter breed met daarachter een woeste jungle. Maar toen het koppel Gosselin voor de kust een boottocht maakte, was vooral Elisa erg gecharmeerd. Manlief én architect kocht haar prompt een stuk land, maar deed er bijna twintig jaar niets mee. De streek daarentegen evolueerde flink : vissersdorp Cancún, een halfuurtje verderop, groeide uit tot een wereldberoemd toeristenparadijs. Met grote hotelketens, artificieel opgespoten stranden, met een excursie-economie, all-informules en bijbehorende plastic polsbandjes. De bijnaam van de stad is tegenwoordig Little Miami.

De Gosselins zaten echter niet stil in die twintig jaar. Het Mexicaanse koppel reisde de hele wereld rond. Als reguliere hotelbezoekers wisten ze wat ze met het stuk grond zouden aanvangen. Paraíso de la Bonita zou een hotel in haciëndastijl worden, met 90 luxesuites en een persoonlijke service. Een plek waar het koppel zélf tot rust kan komen, dus. Elke maand opnieuw komen ze langs, en bijna elke keer brengt Carlos een nieuw idee of een reissouvenir mee om in het hotel te gebruiken. Carlos gaf het hotel de koosnaam voor zijn vrouw : schoonheid. Maar La Bonita zelf stelde wél haar eisen : er moest een thalassocentrum komen en zij zou de spadirecteur zijn. Zo geschiedde.

Vijf jaar geleden ging het hotel open. Elke suite kijkt uit op de Caribische Zee en draagt de naam van een stad of land waar de Gosselins ooit verbleven. Ik krijg Jamaica : een met blauw-gele bloemen gedecoreerde driekamersuite met een groot en klein terras, een uitgebreide badkamer met producten van het Italiaanse beautymerk Bulgari. Maar ook met een hangmat en twee dvd-spelers. En een fles tequila, verse aardbeien, frambozen en een kom lopende bittere chocolade als welkomstgeschenk.

“Alles naar wens, señorita ? Of had u deze ochtend graag een scheut tequila bij uw cappuccino gehad ?” Met een uitgestreken gezicht staat de ietwat kalende en streng uitziende ober naast mijn tafel. Ik proest het uit. Paraíso de la Bonita heeft alles wat een relaxtoerist nodig heeft : twee uitstekende restaurants, vier buitenbars, een bibliotheek, een fitnesszaal, een kleine winkel, twee zwembaden, een privéstrand én een boot, een helikopter en een klein wagenpark dat gehuurd kan worden voor uitstappen. Toch is het de persoonlijke bediening die het meest luxueus aanvoelt.

José, Manuel, Hector en Carla zijn jonge mensen uit de buurt die net zes maanden zonder werk zaten omdat de orkaan Wilma langskwam en het hotel beschadigde. Maar ze gingen aan de slag in de bouwsector, zoals gids Hilda. Of ze trokken naar het binnenland om werk te zoeken. Allemaal kwamen ze terug toen het hotel de deuren heropende. Het zijn zij die het hotel weer echt tot leven brachten.

Bix a bel ? – Hoe gaat het ? klinkt de oude Mayataal door de tuin en op het hotelstrand. Manuel had het al in de wagen uitgelegd : “Op die groet antwoord je met ‘ Malob !’ – ‘Heel erg goed !'”. Mijn wantrouwige kant vroeg hem meteen wat “niet goed” dan wel betekende. “Dat zul je deze week niet nodig hebben”, voorspelde hij. Malob, dus.

SAMENGEVAT

8Design

8 Authentiek

8 Rustig

8 Romantisch

8Zwembad

8 Restaurant

8Wellness

8 Celebrity spotting

8Trendy

Kindvriendelijk

Praktisch

Deze reportage kwam tot stand in samenwerking met reisorganisator Pegase.

Een verblijf van 9 dagen en 7 nachten is mogelijk vanaf 2920 euro per persoon in een kamer met ontbijt.

De vluchten naar Cancún worden uitgevoerd door Martinair. Pegaseklanten reizen steeds in comfort class, hebben toegang tot de lounges op de luchthaven van Zaventem en krijgen een rechtstreekse transfer naar hun hotel, zo’n 19 km van de luchthaven van Cancún vandaan.

Reisdocumenten : internationale reispas.

Tijdzone : – 7 uur.

Beste periode : van december tot juni.

Info op pagina 159 van het Pegasewinterreis-

boek, beschikbaar bij de reisagent.

www.pegase.be

Watertip: temazcal

Het is een oud reinigingsritueel, dat ook de geofferden in Chichén Itzá ondergingen, net voor ze de put ingegooid werden. Het Aztekenwoord betekent stoomhuis. Een begeleider stelt eerst vast wat de bezoeker kan verdragen en luistert naar klachten. Dan giet hij of zij water op de hete stenen, en geurige kruidenmengsels. Ook Paraíso de la Bonita heeft een temazcal.

In de buurt

Onmisbaar zijn de ruïnes van de Mayaheiligdommen en -steden. Het bekendst is Chichén Itzá, met de indrukwekkende piramide voor de slangengod Kuculkán, die elk jaar met de equinoxen even tot leven komt door de schaduw van de trappen. De meest magische sfeer heerst er bij openings- of sluitingstijd, want dan is het minder druk. In Tulum is de sfeer volledig respectloos : horden bezoekers lopen in bikini en zwembroek rond in de enige Mayanederzetting vlak aan de zee. Veel charmanter en altijd mystiek is Coba, een kleiner, maar woester gebied met veel nog niet uitgegraven gebouwen. Je kunt er de op één na hoogste piramide van Yucatán beklimmen : na 120 treden heb je een fantastisch uitzicht over het vlakke land en de omringende meren.

In koloniale steden, zoals Valladolid, vind je vooral Spaanse invloeden terug, met indrukwekkende architectuur, verrassende muurdecoraties, groene parken en statige galerijen. Het kleurrijkst op marktdagen.

Het water van de Caribische Zee is warm en dus ideaal om te duiken en snorkelen, voor de kust van Quintana Roo ligt het uitgestrekte grote Meso-Amerikaanse rif. In het binnenland zijn er talloze cenotes : bronnen, al dan niet in grotten, met kristalhelder – en ijskoud ! – zoet water.

Het schiereiland Yucatán heeft ook zijn ecologische troeven herontdekt : in het noorden is er Rio Lagartos waar de flamingo’s verzamelen, langs de kust onder Tulum ligt het natuurreservaat Si’an Kaan en in het zuidwesten van het schiereiland ligt het uitgestrekte Calakmulreservaat. Excursies zijn mogelijk.

Door Leen Creve

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content