Luxueus kamperen voor wie niet van kamperen houdt, want de stoere woestijntenten zijn voorzien van alle comfort. Tot en met boxspringbedden, zoals in het chicste hotel.

Kinderen dobberen in bootjes op het meer, mensen zonnen op het witte strand langs de waterkant en in het gras, ze tennissen en zwemmen. Naast het zwembad is er voor de kleintjes een pierenbadje. Er is een kinderboerderij, een bibliotheek. In de oude boerderij is er een winkeltje met stokbrood en warme croissants, geleverd door de plaatselijke bakker. De krant ligt elke ochtend klaar op de leestafel van de bar, in de vroegere stallen.

Camping Les Ormes bestaat allang, maar voor deze Nederlandse eigenaars was de voorbije zomer pas het vijfde seizoen. En het is een ongelofelijk succes, waar ook het dorp van 250 inwoners wel bij vaart. De bakker heeft zelfs een nieuwe oven moeten kopen om aan de vraag van Les Ormes te kunnen voldoen.

“Ik weet ook niet goed waar dat succes vandaan komt”, zegt een zonnige, energieke en vrolijke Titia van Dijk, één van de zaakvoerders. “We doen maar wat, zoals we het zelf graag zouden willen als we naar hier zouden komen. Mensen hebben maar kort vakantie, het moet dus goed zijn van het eerste tot het laatste moment.”

‘We’, dat zijn drie koppels (Ruud en Titia, Laura en Niels, Jan en Rianne) die er alles aan doen om hun gasten een leuke tijd te bezorgen. En daar slagen ze wonderwel in, want Les Ormes is volgeboekt van de openingsdag 30 april, tot de sluiting op 17 oktober. De gasten zijn vooral gezinnen met jonge kinderen. En hoofdzakelijk Nederlanders, bijna negentig procent. Ongeveer tien procent is Brits en Belgisch. Fransen zijn zeldzaam.

Het terrein is twintig hectare groot, met kampeerplaatsen van telkens honderd vierkante meter. Er kunnen ongeveer negentig tenten staan op een plek naar keuze : in de zon, schaduw of halfschaduw. Plaats zat in het bos en op de wei. Daarnaast is er een prachtig concept in de vorm van twintig stoere, sfeervolle woestijntenten, tussen 25 en 50 vierkante meter groot. Ze staan op een oppervlakte tussen honderd en tweehonderd vierkante meter en werden gekocht in Zuid-Afrika, waar ze ook gebruikt worden in openluchthotels. Ze zijn geschikt voor vier of zes personen en hebben houten vloeren, box-springbedden zoals in het chicste hotel, een kleerkast, een keukenblok, een tafel en stoelen. Buiten staat er nog een eettafel met zitbanken, plus ligstoelen, en er kan ook een koepeltentje voor de kinderen bij. Omdat ze zijn ingericht met spullen die de eigenaars vonden op rommelmarkten, bij brocanteurs en vide-greniers, is elke tent anders. In de ene staat een piano, een andere heeft een glijbaan als uitgang voor de kinderen.

De vraag ernaar is zo groot dat er niet aan kan worden voldaan. Maar behalve de woestijntenten zijn er ook 22 chalets voor vijf personen op stukken grond van 600 vierkante meter, en die zijn ook allemaal verschillend. In tegenstelling tot de tenten hebben de chalets hun eigen sanitair.

Niet alleen de accommodatie is verrassend, dat is ook het geval voor de keuken van de twee restaurantjes op het domein. Wat de pot schaft, is telkens een verrassing, want de koks koken waar ze toevallig zelf trek in hebben. Vaak zijn dat streekgerechten, met eend en paddenstoelen en foie gras. Een driegangenmenu kost 15 à 20 euro per volwassene en 8 euro per kind.

In de buurt

We schrijven dit met enige schroom, maar het is waar. Het departement Lot-et-Garonne, in Zuidwest-Frankrijk net bezuiden de Dordogne, is onbezoedeld, weinig toeristisch en erg authentiek. Het landschap is bezaaid met eindeloze zonnebloemenvelden, glooiende heuvels, vroegmiddeleeuwse vestingstadjes met gezellige terrassen en markten met streekproducten. Diep in sprookjesachtige bossen of te midden van groene velden staan hier en daar kastelen, en op de stille landwegeltjes is het heerlijk fietsen en wandelen.

SAMENGEVAT

– Authentiek

– Rustig

– Romantisch

– Zwembad

– Restaurant

– Kindvriendelijk

Praktisch

Camping Les Ormes, 47210 Saint-Etienne-de-Villeréal, +33 (0) 55 33 66 026, +33 (0) 55 33 66 990, www.campinglesormes.

com, info@campinglesormes.com.

Chalets :

+ 33 (0) 55 30 17 981, www.chaletslesormes.

com, info@chaletslesormes.com.

(Bellen en schrijven kan in het Nederlands.)

Prijzen per week (afhankelijk van de data) : voor een ingerichte tent (ook volgens de grootte) : 275 tot 850 euro.

Voor een chalet : 640 euro, geschikt voor 5 personen.

Door Griet Schrauwen / Foto’s Amy Kouwenhove

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content