Twee sommeliers-restauranthouders, Daniel Marcil ( Chez Marie, Elsene) en Bart Rogiers ( Canteclaer, Asse) hebben voor ons de negen exclusiefste wijnen uit het gamma van E&J Gallo geproefd.

Bij de chardonnays leverde dat enkele verrassingen op. De (minder dure) Sonoma County en de Estate Bottled wines blijken op gelijke voet te staan qua prijs-kwaliteitsverhouding.

Goede houdbaarheid voor de cabernet sauvignon, lauweren voor de Estate Bottled, ontgoocheling echter voor de zinfandel.

Sonoma County Chardonnay 1997, 14,5 % alc. (429 fr.): een goede fles met een goede prijs-kwaliteitsverhouding.

Marcil: In het glas is dit groen goud, zeer helder. Geur van geroosterde hazelnoot en boter. In de mond: goede structuur, een beetje taai, evenwichtig. Goede afdronk. Een beetje te veel alcohol die het fruit maskeert.

Rogiers: Groene schitteringen. In de neus: exotische aroma’s met een vleugje citrus (sinaasappel- en citroenschil). Rijke, smeuïge smaak. De houtsmaak van het vat is goed vervaagd, maar de alcohol domineert het fruit.

Stefani Vineyard Chardonnay 1996, 14,1 % alc. (750 fr.): een wijn die een beetje over zijn hoogtepunt is. Uitkijken naar in een jongere millésime.

Marcil: De kleur is zeer geëvolueerd, wat voor de hele wijn geldt. Geur van ranzige boter, een beetje onaangenaam. Zware smaak.

Rogiers: Gouden kleur. Geur van zurige room en ranzige boter. De smaak zet weinig interessant aan en mist finaal wat zuurte.

Laguna Ranch Vineyard Chardonnay 1996, 13,9 % alc. (750 fr.): geoxideerd karakter, een te ver gevorderde millésime.

Marcil: Een sterk geëvolueerde kleur, een beetje olieachtig. In de neus: de geur van champignons. De smaak is geconcentreerd, vierkant en finaal hard. Dit is geen aangename wijn.

Rogiers: Aan de kleur merk je het begin van oxidatie. Een dierlijke, aardse geur. Mist frisheid in de mond.

Estate Bottled Chardonnay1996, 14,8 % alc. (1200 fr.): te vergelijken met een bourgogne Montrachet.

Marcil: Een mooie geelgroene kleur. Een aangename geur, een duidelijke, minerale smaak. Met zijn ingehouden elegantie en aangename afdronk een grote wijn.

Rogiers: Een lichte kleur voor een wijn van dit niveau. Een exotische, zeer minerale geur. Verfijnde, elegante smaak. Jammer dat het fruit afgestompt wordt door een ietsje te veel alcohol. Een procentje minder zou veel beter zijn.

Sonoma County Zinfandel 1995, 13,5 % alc. (429 fr.): mist fruit.

Marcil: Een sombere en uitgesproken kleur. Een geur van geweekte kersen met een aangenaam vleugje blonde tabak. Men heeft de indruk dat deze wijn tussen twee evolutiefasen zit en dat hij uiteindelijk naar tabak, naar Havana zal neigen.

Rogiers: Zeer fruitige neus, zeer aangenaam voor een wijn van 1995. Een geur van aromatische kruiden, die je niet terugvindt in de smaak. Mist finaal wat volume en fruit.

Frei Ranch Vineyard Zinfandel 1995, 14,3 % alc. (750 fr.): mist complexiteit.

Marcil: Op het eerste gezicht een gemiddelde concentratie. Een jonge kleur voor 1995, typisch voor zinfandel. Een geur van aromatische kruiden. Een ronde en smeuïge aanzet, maar door de alcohol finaal sec. Mist fruit.

Rogiers: Een diepere kleur dan de Sonoma County. Een rijkere neus met cassis en rood fruit. Een tanninesmaak. Mist fruit.

Sonoma County Cabernet Sauvignon 1995, 13,5 % alc. (429 fr.): een wijn om in het oog te houden.

Marcil: Een geur van tabak, een smaak van rode vruchtenmoes, maar zonder lengte.

Rogiers: een mooie, uitgesproken kleur. Een aanzet van paprika, tabak en hout. Mist fruit en dat maakt hem te lineair.

Frei Ranch Vineyard Cabernet Sauvignon 1995, 13,5 % alc. (750 fr.): niet meer laten verouderen.

Marcil: Een zeer jonge granaatkleur voor wijn van dat jaar. In de mond mist hij wat openheid, de nageur bevat chocolade. De wijn heeft een goede structuur, op voorwaarde dat hij wordt gekoeld.

Rogiers: Een mooie kleur. De eerste indruk in de neus is die van een te ver geëvolueerde wijn. Maar daarna vindt men toch zeer rijp fruit, heel aangenaam. Vooral op het einde heeft hij een ronde smaak.

Estate Bottled Cabernet Sauvignon 1994, 14,3 % alc. (1200 fr.): een grote bewaarwijn.

Marcil: Granaatrode kleur, donker en jong. Een compacte, maar intense neus met aromatische kruiden. De smaak wordt gekenmerkt door die monolitische densiteit. Zeer fijne tannines, chocolade en in de nageur een evocatie van natuurlijk zoete wijnen.

Rogiers: Een mooie, uitgesproken ruby-kleur. Een weinig heldere wijn, want een beetje gefilterd. Een compact blok in de neus, wat betekent dat dit een wijn met brede schouders is. Het fruit komt niet tot zijn recht, men moet deze wijn ouder laten worden en decanteren voor het opdienen. Hij heeft alles en niets wat stoort.

Tekst en foto’s Jean-Pierre Gabriel

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content