Op zoek naar een origineel en kunstzinnig geschenk voor een zachte prijs ? Dan vind je in de shops van onze musea onvermoede schatkamers : Afrikaanse spelletjes, muziekinstrumenten of juwelen, artistieke borden, eigenzinnige paraplu’s of replica’s van antieke bustes.

Styling Sonja Mertens / Foto’s Jan Verlinde

Op de reusachtige trommel uit dierenhuiden staat een Afrikaans Oware-spel (Ivoorkust), mooi gepresenteerd in een dubbel, langwerpig houten doosje met scharnieren. De pionnen bestaan uit gedroogde pitten van boomzaden, het spel kan op verschillende manieren worden gespeeld, de spelregels zitten erbij (1000 fr.). Rechts : verzilverd Sistrum uit Ethiopië, wordt gebruikt door priesters bij de christelijke eredienst (5500 fr.). Balafoon (bij ons xylofoon) uit Ivoorkust met kalebassen die dienst doen als klankkast. Het instrument geeft een mooie, warme klank en wordt bespeeld met houten stokken met rond uiteinde van rubber of vezel (2250 fr.). Bovenaan : drie kalebas-rammelaars met elk een andere vorm (295 fr. per stuk – alles uit de winkel van het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika).

Van links af, onderaan : halsketting samengesteld uit oude etnische elementen uit West-Afrika, bewerkte zwarte kralen van Berbers en watergroene kralen in glaspasta van de Dagon Mali-stam (7400 fr.). Brede koperen armband uit Ivoorkust (2200 fr.). Twee Touareg-armbanden in oud-zilver (7500 fr. en 11.750 fr.). Neksteun uit Ethiopië, wordt gebruikt om het slapen met ingewikkelde kapsels te vergemakkelijken en als bescherming van het oor tegen ongedierte. De verkochte neksteunen zijn effectief gebruikt en daardoor gepatineerd (3900 fr.). Vrouwenmasker uit Ivoorkust (4900 fr.). Mooi gevlochten mandjes met verschillende patronen (295 fr. per stuk) en daaronder een aardewerken pot uit Ethiopië (395 fr.). Antieke Ethiopische mand met schelpen (19.500 fr.). Houten slabestek met heft in bewerkt been (695 fr.). Raffia-tapijtjes gemaakt door de Shoowa (subgroep van het Kuba-volk uit Zaïre). Ze worden geweven door de mannen en geborduurd door de vrouwen. De kwaliteit hangt af van de dichtheid van het werk en de originaliteit en harmonie van de motieven. De typische beige en bruine tinten worden verkregen met natuurlijke kleurstoffen. De matjes dienen als statussymbool en worden gebruikt bij plechtigheden als huwelijk en begrafenissen (3500 fr. voor dikgeweven matjes, 1950 fr. voor dunnere alles uit het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika).

Op de achtergrond : wolkenparaplu geïnspireerd op het werk van René Magritte (1650 fr.). Daarvoor : kunstige sponzen naar het werk van Joan Miró (1045 fr.). Porseleinen bord Ojo de luna van Joan Miró voor Art Productions (550 fr.). Mozart-speelkaarten met

Onderaan links : meerkleurige handbeschilderde zijden sjaal (4200 fr.). Het grote handbeschilderde bord in keramiek is een creatie van Luk Versluys (3000 fr.), de bronskleurige pot in aardewerk is van G. Van Der Borght (5000 fr.). Het gele vaasje en de lichtgroene pot zijn replica’s van midden-Romeins glaswerk (695 fr. en 1050 fr.). Midden : middeleeuws aandoende, met parels versierde spiegel (995 fr.). Rechts : kunstige schaaltjes in glaspasta van Odette Van den Abeele (500 fr./stuk) met daarin een zilveren ring van Christa Reniers (elk exemplaar is genummerd, 4800 fr. alles uit de shop van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis).

Gepatineerde kat in art-decostijl van Sandoz (7500 fr., uit de Afgietselwerkplaats van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis). Drie Afrikaanse mannetjes in krijgshaftige houding (395 fr. per stuk, uit het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika). Midden achteraan : Isis-Nefertite, afgietsel van het origineel uit Egypte (2500 fr.). Rechts : gepatineerd plaasteren beeld ?Hypnos?, gemaakt naar het Griekse model uit de 4de eeuw v. Chr. (9600 fr. – beide beelden komen uit de Afgietselwerkplaats van de Musea voor Kunst en Geschiedenis). Informatie over de verkoopadressen vindt u op pag. 195.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content