Geven is een plezier, vooral wanneer het iets persoonlijks is, iets waarmee je zegt: “Ik vind je aardig.” Waarom geen geraffineerd cadeau om van te smullen?

Een eetbaar cadeau is niet een fles alledaagse azijn of een blik koekjes uit een warenhuis waar iedereen thuis al een exemplaar van heeft staan. Een eetbaar cadeau is iets feestelijks, iets bijzonders, dat normaal niet in huis komt en dat met zorg en liefde is bereid en verpakt. De tafel is dé plaats van het samenkomen en van de vriendschap. Gelegenheden om eetbare cadeaus te schenken zijn er genoeg: verjaardagen, verlovingen, doopfeesten, sinterklaas, Kerstmis of gewoon uit genegenheid, omdat het een doordeweekse dag is, omdat je toch in de buurt bent en omdat je iemand graag ziet. Ontbreekt het aan tijd om de eetbare surprise zelf te maken, dan zijn er heerlijke winkeltjes vol delicate rariteiten.

Hét gourmetparadijs bij uitstek is Rob in Brussel. In de met fijnkost gevulde supermarkt is het lekkers attractief uitgestald. Op de visafdeling glanzen de oranjerode roggen van versheid. Maar op de visafdeling moet je niet zijn voor een eetbaar cadeau. Misschien op de groentenafdeling, waar schattige minigroenten lonken, zoals miniwortels, minivenkels, minitulbandkalebas en minikolen: is dat, bijvoorbeeld na een onenigheid, geen ideaal verzoeningsgeschenkje?

Bij Rob is in ieder geval keuze genoeg: amandelolie, smoked oysters in blik (een heel wat romantischer cadeautje dan een gevulde ganzennek in blik), fleur de sel geparfumeerd met basilicum, gekonfijte kastanjes, abrikozen- en sinaasappelconfituur van Crabtee & Evelyn of een potje chutney dat zo feestelijk is aangekleed dat je er automatisch in een goed humeur van geraakt. Het wordt uiteindelijk een bijzonder blikje sardinen (215 fr.): Sardines d’Argent, afkomstig uit de privé-verzameling van sardinenfabrikant Connétable en voorzien van een jaarvermelding. De sardines werden gevist aan het eind van de zomer, wanneer ze het fijnst zijn. De visjes werden met de hand versneden, in olijfolie gefruit en, om uit te lekken, 24 uur met rust gelaten. Pas dan gaan ze in blik, waar ze met de beste, koudgeperste olijfolie worden afgedekt. Sardinenliefhebbers zweren bij blikjes met een jaargang (millésimé), die zij verzamelen in hun kelder en regelmatig omdraaien. De sardinen zijn optimaal wanneer ze tussen 5 à 10 jaar in olie hebben gerijpt. Je dient de glinsterende visjes op met getoast brood, zonder boter en vooral zonder citroensap: deze delicatesse eet je puur. Wil je er toch iets bij, dan zijn een tomatensalade en een glas Gros-Plant du Pays Nantais of Muscadet toegestaan.

Het aangewezen adres voor een flesje exclusieve olijfolie of aceto balsamico is Gastronomia Enoteca Tony in Hasselt. In de fijnkostwinkel staat Jeanine Evens, echtgenote van Tony Etneo, de dynamische handelaar in kwaliteitswijnen, oliën en azijnen. In de goedgevulde, kleine en sfeervolle verkoopruimte treft men zuiders lekkers van uitgelezen kwaliteit, waaronder wijnen, grappa’s, azijnen, koeken, rijst van Ferron, potjes confituur van selder en paprika en voorverpakte pasta’s. Alles is rechtstreeks uit Italië ingevoerd. In de winkel kan men ook terecht voor verse ingrediënten, zoals vleeswaren, deegwaren en bereide gerechten, waaronder pizza’s. Wil men een flesje olijfolie of aceto balsamico, dan is er een uitgebreide keuze. Na enig twijfelen gaat de vinger naar een fles olijfolie Zaccagnini (699 fr. voor 0,75 l): een zachte, neutrale olie die bij iedereen in de smaak valt. Deze milde olie zonder bitterheid is op zijn plaats bij carpaccio, salades en visgerechten (zie recept zwaardvis). Als tweede presentje is er een flesje met 10 jaar oude aceto balsamico Cubica, La Vecchia Dispensa-Pelloni (635 fr. voor 0,25 l). Van dit cadeautje heeft men lang plezier: enkele druppels van dit nobele vocht hemelen een bereiding op met vis, vlees of wild. Deze zachte aceto balsamico doet het ook goed bij schilfers parmezaankaas, bij groenten als wortels en witloof, of bij nagerechten als vanille-ijs of aardbeien. Er zijn zelfs verstokte liefhebbers die een kleine hoeveelheid puur drinken als gezond aperitief. Wij gebruiken de aceto balsamico in een salade van kalkoen (zie recept).

In de winkels van Marks & Spencer vindt de bezoeker naast kleding ook een uitgebreide voedingsafdeling. Men kan er terecht voor typisch Engelse en exotische specialiteiten. Voor de feestdagen is het gamma uitgebreid en treft men onder meer de vermaarde Christmas’ pudding in alle maten en gewichten. Zoekt men een eetbaar cadeautje dan wacht gerookte Tsar Fillet van Schotse zalm uit de zee rond de Orkney Islands, marmelade van mandarijnen met whisky of cranberry & orange chutney. Voor liefhebbers van eend of kalkoen is er een glazen potje met cumberland sauce van het huismerk St. Michael. Onze keuze ging naar een glazen potje St. Michael mincemeat with port & brandy (125 fr.): zo Engels als maar kan! Mincemeat was oorspronkelijk een bereide mengeling waarin vlees een winter lang werd bewaard. Deze manier van conserveren geraakte in onbruik: het vlees verdween en wat overbleef wordt gebruikt als vulling voor zoete pasteitjes of wordt in een schaaltje bij de thee opgediend met koekjes en cake. Mincemeat bestaat uit gedroogde vruchten (rozijnen, dadels, appels, krenten, gekonfijte kersen), sinaasappel- en citroenschil, geschaafde amandelen, kaneel en nootmuskaat. Marks & Spencer verkoopt ook de traditionele, met boter bereide mince’ pie (85 fr.). De twee horen bij elkaar.

Kris Wijnen en Martine Luyten wisselden hun restaurant Klare Wijn aan de Antwerpse Dageraadplaats in voor een gloednieuwe traiteurwinkel aan de Wilde Zee. Men kan er terecht voor klaargemaakte gerechten of men kan iets lekkers op maat bestellen. Kris laat groenten een belangrijke rol spelen en naar het weekend toe kokkerelt hij ook met duurdere producten. De schappen zijn gevuld met verpakte fijnkost, waarbij heel wat delicatessen uit het aanbod van Hediard in Parijs. Tropische peper, confit van rozenblaadjes, azijnen met truffels of sinaasappel zijn typische Hediard-producten. Vijfentwintig jaar oude sherry-azijn voert Kris Wijnen rechtstreeks in uit Spanje. Deze keer valt onze keuze op een glazen potje met schijven sinaasappel in suikersiroop. Je kan zo’n mooie schijf gekonfijte sinaasappel opdienen bij een quenelle van chocolademousse.

Luigi Ciciriello verbouwde de vroegere banketbakkerij Nihoul aan de Brusselse Louizalaan tot een fastfood-salon van ongekende verfijning met bijbehorende delicatessenwinkel. In L’Atelier de la Truffe Noire kan men terecht voor zakouski’s, terrines, bereide gerechten en delicatessen die men nergens anders vind. Er is keuze genoeg: olijfolie van de olijfgaard van vader Ciciriello, zelf ingevoerde Barbera, Terre del Tartufo (rode wijn uit de Piemonte), tagliatelli met truffel, Amarettini di Saronno-koekjes of 40 jaar oude aceto balsamico. Bescheiden kan ook: twee miniflacons met witte- en zwarte-truffelolie van Urbani, verpakt in foedraal, kosten 195 fr. en vormen een verfijnd en origineel cadeau. Er is ook olie met de smaak van gerookte zalm of van eekhoorntjesbrood: ook die komen van Urbani, de grootste truffelleverancier ter wereld. Met enkele druppeltjes van deze truffelolie geeft men een extra dimensie aan een roerei. Is dat niet romantisch ontbijten?

M aître fromagerMichel van Tricht is vooral gekend vanwege zijn met zorg en liefde gerijpte hoevekazen. Deze exquise zuivel kom je tegen in de beste eethuizen van de Benelux. Bij de groothandel in Berchem hoort een mooie delicatessenwinkel met achter in het gebouw een degustatieruimte. In de winkel tref je onder meer een vijftal verschillende flessen Madeira van het jaar 1900, fijne vleeswaren, houten kuipjes met boter van Charentes, blikjes vleesgelei met kruiden, focacciabrood, speciale olie en azijn en mooie flesjes brandewijn Artisandra, zoals aspergenjenever volgens oud recept gedistilleerd. Hier gaat een vorstelijke bokaal cassoulet van eendenconfit van Pierre-Yves & Thierry Argaud over de toog (453 fr. voor 2, of 900 fr. voor 4 personen). De glazen pot is gevuld met witte bonen, stukjes eend, varkensworst en groentebouillon. Thuis gaat de bokaal in warm water, zodat het vet smelt en men de inhoud in een ovenvaste schaal kan laten glijden. De schaal gaat 20 minuten in een voorverwarmde oven van 200° C, waarna de cassoulet wordt opgediend met in veldkleed gekookte aardappels of roggebrood. Een glaasje witte bourgogne is hierbij op zijn plaats.

Pieter van Doveren / Foto’s Tony Le Duc

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content