Omdat Piet Stockmans 70 wordt, gunt hij zichzelf een imposant atelier met tentoonstellingsruimte in een oud mijngebouw. Bovendien wordt de Studio Piet Stockmans een merknaam met ambitie, want dochter Widukind en haar man Frank Claesen zetten het bedrijf voort.

Om twee redenen houden we even halt bij beeldend kunstenaar en industrieel designer Piet Stockmans : zijn nieuwe atelier en het feit dat zijn bedrijf een merknaam wordt. Piet werkt al dertien jaar samen met zijn dochter Widukind en tien jaar met zijn schoonzoon Frank Claesen, beide ontwerpen eveneens porseleinen serviesgoed. Dus ook nu al ontwerpen zij een deel van het porselein dat als Studio Piet Stockmans op de markt komt. “Maar nu heb ik het bedrijf overgenomen om te zorgen voor de creatieve continuïteit. Het porselein van de studio krijgt het stempel van Piet Stockmans, maar nu zal daar bijvoorbeeld bij staan : design Frank Claesen. Op die manier willen we de collectie verder uitbouwen en gaan we ook andere ontwerpers aantrekken die in onze geest werken. We zijn ervan overtuigd dat er een hele toekomst in zit”, aldus Widukind Stockmans. Studio Piet Stockmans wordt dus een merknaam die nog vele generaties kan meegaan en ook wereldwijd wordt verspreid, want het porselein wordt overal meer en meer gewaardeerd.

De schitterende werkschuit die thans de deuren opent in het voormalige metaalatelier van de mijn van Winterslag is meteen een nieuwe start voor het bedrijf. Maar ook voor Piet Stockmans zelf die hier zijn atelier vestigt, de ovens branden vanaf juli, en hier gaat wonen in het najaar. “Dit is het buitenverblijf in Zuid-Frankrijk dat ik niet nodig heb. Hier kan ik straks heerlijk werken”, aldus de kunstenaar. Het is een bijzonder inspirerende ruimte, want dit gebouw uit 1905, een beschermd monument, heeft riante ruimten, prachtige ijzeren gebinten en een gedroomde lichtinval. “Je zou denken dat het voor deze nieuwe functie werd gemaakt”, legt Piet uit, “als ik hier iets neergooi dan ligt het meteen juist. Normaal is het heel moeilijk om iets ongekunsteld op te stellen.” Beneden is er een grote showroom met witte muren die op mat porselein lijken.

De invularchitectuur van architect Herman Van Meer versterkt zelfs de kracht van het gebouw. Piet gaat in een zijvleugel wonen en heeft boven een enorme tentoonstellingsruimte voor zijn persoonlijke, beeldende creaties, die hij zijn ‘vrij werk’ noemt. Piet Stockmans bouwde sinds de jaren zestig een internationale carrière uit als industrieel ontwerper van serviesgoed en als beeldend kunstenaar.

Als kunstenaar gebruikt hij ook wel porselein. “Maar ik ben geen keramist”, onderstreept hij. “Ik kreeg een opleiding in keramiek en beeldhouwen. Daarna kwam ik via via in een porseleinfabriek in Maastricht terecht. Maar mocht ik destijds in een papierfabriek of glasfabriek zijn beland, dan maakte ik kunstwerken van papier of glas. Ik ben ook niet met het materiaal bezig omwille van de schoonheid ervan. De waarde ervan is relatief. Soms zeg ik dat je prachtige juwelen hebt van papier en afschuwelijke van goud. Een materiaal heeft geen waarde op zich, behalve bijvoorbeeld door zijn zeldzaamheid. Je moet er in eerste instantie iets mee doen. Daarom is elk materiaal interessant !”

De nieuwe porseleinmanufactuur Piet Stockmans kun je vanaf eind april bezoeken op de mijnsite van Genk-Winterslag (C-mine). Nu kun je het vrije werk van de kunstenaar, de showroom en het gebouw bewonderen. In juli gaat het atelier van start en vanaf september worden er rondleidingen en workshops georganiseerd. De Studio Stockmans organiseert openhuisdagen van 30 april tot 2 mei en op 7 en 8 mei van 14 tot 17 uur.

Informatie : www.pietstockmans.com

DOOR PIET SWIMBERGHE – foto’s jean-Pierre Gabriël

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content