DE HAMBURGER IS AL MEER DAN EEN EEUW OUD MAAR HIJ VERANDERT DE LAATSTE JAREN STEEDS VAKER VAN GEDAANTE. DIT FASTFOODICOON KUN JE OOK MAKKELIJK THUIS KLAARMAKEN IN HIPPE VERSIES. VIER VOORBEELDEN.

De hamburger heeft een verrassende voorgeschiedenis. Zijn wortels gaan terug tot de Tataren, een Mongoolse volksstam die rundvlees fijnhakte en rauw verorberde. De gewoonte om rundvlees fijn te snijden werd in de middeleeuwen overgenomen door Duitse soldaten, al verkozen zij om het vlees te bakken alvorens het op te eten. De bereiding reisde met de eerste Duitse emigranten mee naar Amerika. De naam Hamburger steak werd daar verbasterd tot ‘hamburger’. Het zou echter duren tot de prille twintigste eeuw alvorens iemand op het lumineuze idee kwam om het vlees in een broodje te serveren. De officiële geboorte van de hamburger vond plaats op de Wereldtentoonstelling van St. Louis in 1904.

NIET ALLEEN VLEES

In de loop van de voorbije eeuw zijn er steeds meer varianten ontstaan. In die mate zelfs dat de oorspronkelijke benaming werd ingekort tot ‘burger’. Tegenwoordig kan men geen ingrediënt zo gek bedenken of het is al tot een burger verwerkt. Naast vlees, gevogelte en wild, zijn vis en zeevruchten eveneens populaire ingrediënten voor hedendaagse burgers. Ook vegetariërs komen aan hun trekken met ‘veggieburgers’ op basis van granen, peulvruchten, noten, tofoe of groenten (of een combinatie ervan).

Het hoofdingrediënt kan op talloze manieren op smaak gebracht worden. Om uw burger op maat af te werken, kunt u gebruikmaken van verse kruiden, kaas, noten, olijven, gedroogd fruit, enz. Aan een kippenburger kunt u bijvoorbeeld chorizoworst toevoegen om te voorkomen dat het kippenvlees te flets of te droog gaat smaken. Tonijn of zalm vormen een goede basis voor visburgers, zeker in combinatie met mediterrane ingrediënten zoals olijven, zongedroogde tomaten of basilicum.

HET ZIT ‘M IN HET BROODJE

Maar wat de hamburger echt onsterfelijk maakte, is het broodje. Plots veranderde een eenvoudige schijf gebakken vlees in een volledige én draagbare maaltijd. De eerste hamburgers werden in malse, ronde broodjes geserveerd. De Italiaanse ciabatta is echter aan een opmars bezig als ‘recipiënt’, net als focaccia en pitabroodjes. Probeer ook eens andere broodsoorten uit, bijvoorbeeld Turks brood, Indiase chapatti’s (vergelijkbaar met pita’s) en naanbrood, of onze eigenste pistolets.

En vergeten we vooral niet de garnituren : een klassieke hamburger wordt doorgaans geserveerd met schijfjes tomaat, uiringen, sla en/of plakjes augurk ( dill pickle). Door een plakje kaas op het warme vlees te leggen, verandert de hamburger in een cheese-burger. Verder is het gebruik van sausen zoals ketchup, mayonaise of mosterd een must om de burger op smaak te brengen. Zo vindt een lamsburger met pistache- noten, kaneel en munt een passend garnituur in tzatziki, terwijl een frisse relish van komkommer en mango, kleur en smaak toevoegt aan een pittige veggieburger op basis van linzen en Indiase kruiden.

DOOR VEERLE DE POOTER – FOTO’S DIANE HENDRIKX

SAUSJES ALS TZATZIKI OF EEN FRISSE RELISH VAN KOMKOMMER EN MANGO GEVEN EXTRA KLEUR EN SMAAK.

WAT DE HAMBURGER ECHT ONSTERFELIJK MAAKTE, IS HET BROODJE. PLOTS VERANDERDE EEN SIMPELE SCHIJF GEBAKKEN VLEES IN EEN VOLLEDIGE ÉN DRAAGBARE MAALTIJD.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content