Bureau BoschBerg

© sanne delcroix

Winnaar van de Henry van de Velde Young Talent Award. Sang Woo K. Vandenbosch (35) en Laura Bergans (31) vormen het grafisch duo Bureau BoschBerg. Ze werken – en leven – al sinds hun studententijd samen en bedachten de huisstijl van onder meer MA Festival, STAM Gent en Theaterfestival.

Het is van 2011 geleden dat een grafisch ontwerper nog met deze prijs ging lopen, toen Sara De Bondt hem kreeg. Wordt er nog te eng gekeken naar design?

Sang: “BelgiĆ« heeft niet zo’n grafisch-ontwerptraditie. Voor het grote publiek draait design vooral om mode, interieur en architectuur. Dat straalt ook meer glamour uit.”

Laura: “Grafisch ontwerp heeft ook vaak een woordje uitleg nodig, terwijl het voor iedereen wel duidelijk is wat meubel- of interieurontwerp inhoudt. Je kunt iemand op straat vragen om mode- of meubelontwerpers op te sommen, maar de kans is klein dat die een grafisch vormgever kan noemen.”

Sang: “Wat eigenlijk bizar is. Alles wat ons omringt is namelijk grafisch vormgegeven. Een reclamebord, een website, een magazine of boek, eender welk logo. Grafisch ontwerp is overal en kent ook stromingen, trends en hypes.”

Wat houdt de Bureau BoschBerg touch precies in?

Sang: “Er zijn grafisch ontwerpers met een heel duidelijke signatuur, maar wij hebben geen vast stramien waaruit we altijd opnieuw putten. We zijn eerder speels, experimenteren graag met grenzen.”

Laura: “We streven ernaar om voor iedere opdracht een nieuwe visuele taal te ontwikkelen en te blijven experimenteren. Max Borka noemde ons ‘ bold‘ (gedurfd, red.). Dat vonden we leuk.”

De Vlaamse cultuurwereld is sterk aanwezig in jullie portfolio. Een bewuste keuze?

Sang: “We zijn allebei in die sector gerold toen we afstudeerden. Laura bij Z33 en deSingel, ik bij Opera Ballet Vlaanderen. Het sluit ook nauw aan bij onze persoonlijke interesses, waardoor we er automatisch in zijn blijven groeien. Wat niet wil zeggen dat we ons niet over modemerken, restaurants of wielerploegen zouden willen buigen. Wielertruitjes mogen weleens heruitgevonden worden.” ( lacht)

Laura: “Of deel uitmaken van een omvangrijk project, zodat we van bij het begin kunnen samenwerken met architecten en interieurvormgevers. Zouden ze al iemand in gedachten hebben voor het toekomstige BRUSK in Brugge door Robbrecht en Daem?”

Bureau BoschBerg

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content