Wim Denolf
Wim Denolf Wim Denolf is journalist bij Knack Weekend. Liefst schrijft hij elke week over een ander thema.

Over luxe bestaan tientallen meningen, maar een thermaal openluchtbad met uitzicht op het Toscaanse landschap, dat komt wat ons betreft aardig in de buurt.

Wellnessvakanties in Toscane zijn de jongste jaren zeer in trek. De Italiaanse regio is immers rijk aan thermale bronnen, waarvan sommige al in gebruik waren toen de Etrusken en de Romeinen er de plak zwaaiden. Anderen werden in de middeleeuwen in gebruik genomen. In recentere tijden verschenen rond de thermale bronnen moderne kuuroorden met allerlei faciliteiten. Twee ervan, Bagni di Pisa en Grotta Giusti, niet ver van Firenze, worden tegenwoordig uitgebaat door de Società Terme e Benessere. Vooral Grotta Giusti geniet een zekere bekendheid, door de aanwezigheid van een thermale grot met een ondergronds meer waarvan de warme dampen een ontgiftende werking hebben.

De parel aan de kroon van de Italiaanse groep, Fonteverde in San Casciano dei Bagni, ligt echter verder zuidoostwaarts, op tachtig kilometer van Siena. Daar, achter een zeventiende-eeuwse portico, werd een Toscaanse villa van het befaamde bankiersgeslacht De Medici in 2002 omgetoverd in een luxueus kuuroord. Het wordt bediend door vijf thermale bronnen. Het weldoende water – 42 °C aan de bron, 33 à 38 °C in de zwembaden – is rijk aan fluor, calcium, zwavel en magnesium, maar het zijn vooral de locatie en de faciliteiten die indruk maken.

Zo beschikt het hotel over maar liefst zes zwembaden van verschillende grootte, gelegen op verschillende niveaus. Het hoogste en meest innemende, een openluchtzwembad met weids uitzicht op de heuvels van de Val d’Orcia, is exclusief voorbehouden aan hotelgasten, terwijl het kleinste bedoeld is voor honden (!). Helemaal weg zijn we ook van het Bioaquambad met een omvangrijk hydromassageparcours, bedoeld om het lichaam af te lijnen en energie op te wekken, al hadden we nadien vooral zin in een namiddagdutje op de kamer.

Een lift en een korte tunnel verbinden het hotel rechtstreeks met de spa, zodat u discreet naar uw kamer kunt terugkeren in badjas. De schuifdeuren tussen beide bedient u eenvoudigweg door middel van een kaart die ook als kamersleutel dienst doet, makkelijker kan haast niet. Zo modern de spa is vormgegeven en uitgerust, zo klassiek is de inrichting van het hotel zelf. De kamers zijn somptueus en renaissancistisch gedecoreerd, net als het uitstekende Fernandino-I-restaurant, dat naast de Toscaanse keuken ook caloriearme en vegetarische maaltijden serveert. Pure luxe dus, die in de Toscaanse context ook jongere gasten moet kunnen bekoren.

Niet dat u veel tijd zult willen doorbrengen in het hotelgedeelte. De spa is immers een multifunctioneel complex, dat naast thermale baden ook een goed uitgerust fitnesscentrum en een Etruscan Circuit omvat, met sauna en Turks stoombad. Ook die zijn, net als het gebruik van de zwembaden en de dagelijkse ochtendwandeling onder begeleiding, inbegrepen in de kamerprijs indien u een week in halfpension verblijft. Niet inbegrepen zijn eventuele behandelingen in het holistische wellnesscentrum en het schoonheidsinstituut. In het eerste omvat het aanbod onder meer shiatsu, ayurvedische massages en reflexologie, terwijl ook de schoonheidsbehandelingen uitblinken door veelzijdigheid. Het gebruik van natuurlijke elementen als thermaal water, modder, kruiden en olijfolie staat echter voorop. Een pluim dan ook voor de perfect Engelstalige receptionisten in de spa, die klaarstaan om leken als ondergetekende van een aangepast programma te voorzien. Zowel een medische als cosmetische consul is trouwens inbegrepen in de kamerprijs. U zo goed mogelijk documenteren op voorhand lijkt ons echter aangewezen, zeker als uw tijd beperkt is : het aanbod is immers ietwat overdonderend en vergt al gauw een flinke hap uit uw budget. Gelukkig staat de website van Fonteverde een goede voorbereiding toe.

Onze conclusie : dankzij de combinatie van vele faciliteiten en de natuurlijke omgeving valt Fonteverde in de categorie “luxueuze wellnesstotaalervaring” moeilijk te overtreffen. Dat vond ook het gespecialiseerde magazine Travel + Leisure, dat het oord in oktober 2005 tot beste nieuwe spa kroonde. Rekening houdend met de kosten van zo’n luxeoord lijkt ons dit echter geen adres voor mensen die er ook graag op uit trekken, maar eentje voor wellnessfanaten die zich voor enkele dagen helemaal willen overgeven aan een kuuroord en enkele goede boeken.

SAMENGEVAT

Design

Authentiek

8 Rustig

8 Romantisch

8Zwembad

8 Restaurant

8Wellness

Celebrity spotting

Trendy

Kindvriendelijk

In de buurt

Aan uitstapmogelijkheden hebt u in Fonteverde geen gebrek. Het naburige, op een heuvel gelegen San Casciano dei Bagni is een pittoresk dorpje met een handvol middeleeuwse bezienswaardigheden en een prachtig panorama, terwijl omringende dorpen als Chiusi en Sovana belangrijke archeologische centra zijn die teruggaan tot de Etruskische periode. Alle drie herbergen ze trouwens adressen voor culinaire fijnproevers. Wijnliefhebbers kunnen hun hart op dertig kilometer van Fonteverde ophalen in Montepulciano, wereldvermaard om zijn rode wijn. De prachtige stad telt tevens tal van monumenten die dateren uit de Toscaanse Renaissance. Wie tijdens zijn wellnessvakantie actief uit de hoek wil komen, kan onder meer mountainbiken en paardrijden, terwijl in de omgeving van Fonteverde ook golfterreinen te vinden zijn.

Praktisch

Fonteverde telt 68 kamers, 7 junior suites en 5 suites. De dichtstbijzijnde luchthavens zijn Firenze (150 kilometer) en Rome (200 kilometer), transfer op aanvraag.

Een week halfpension is beschikbaar vanaf 1232 euro per persoon in een dubbele kamer. Wie uitzicht over Val d’Orsia wil, betaalt wel iets meer : 1400 euro per persoon.

Fonteverde, Località Terme 1I, 53040 San Casciano dei Bagni (Siena), Italië. Info : +39 0578 572 41, www.fonteverdespa.com

Wim Denolf

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content