Onze hoofdstad is een populaire bestemming bij de internationale jeugd, zo bleek deze zomer. De toeristische dienst wil Brussel graag promoten als een mode- en uitgaansstad. Vooruit dan maar : onze eerste mp3-gids staat startklaar op weekend.be.

Hoe zong Johan Verminnen dat destijds ? ” As ge Brussel wilt zeen leive, moede nie vuil geld oeitgeive” ? Al zouden we u daarvoor niet meteen naar de Rue des Bouchers sturen. Het meest toeristische eetstraatje van de hoofdstad ligt op een zucht van onze mp3-route, maar zulke clichés laten we graag links liggen. Ook de luxewinkels in de Louizawijk vindt u daarom niet terug in onze adressenlijst. Die vindt u zelf zonder al te veel moeite, gokken we, en voor actie moet u intussen in de binnenstad zijn.

Want de Antoine Dansaertstraat mag dan al enkele jaren het ontwerperswalhalla van Brussel zijn, vooral aan de zijde van het kanaal, waar onze mp3-route begint, valt op hoe recent de heropleving van de wijk wel niet is. En welke scherpe contrasten die ontwikkeling voorlopig nog oplevert : hier een hippe modeboetiek, daar een Pakistaan en een belwinkel. De kleurrijke mix van eigentijdse winkels en ingesleten grootstedelijkheid is typisch voor het Brusselse modeparcours, want ook dichter bij de Anspachlaan en rond de Zuidstraat liggen de fotomomenten voor het rapen.

Meteen ook een van de redenen waarom velen Brussel als winkelstad links laten liggen en onder meer de talrijke vintageboetieks mislopen. En dat terwijl de stad goed in de markt ligt bij de jongere generaties, en de toeristische dienst het nieuwe momentum (het tweede, na Brussel 2000) aangrijpt om zijn marketing te wijzigen : minder veertigplussers, meer mode- en uitgaansfanaten.

Is de hoofdstad echt te groot, te moeilijk en te vuil, zoals de clichés u willen doen geloven ? Download de mp3-gids op onze website en overtuig u van het tegendeel. We wensen u een inspirerende shopping trip.

Praktisch

Onze mp3-wandeling start en eindigt aan de voet van de Vlaamse Poort, in Café Walvis (Antoine Dansaertstraat 209). U kunt parkeren op de Nieuwe Graanmarkt, waar zich ook een betaalparking bevindt, of op de Baksteen- en de Brandhoutkaai, die samen de Vismet vormen. Komt u met de metro, dan is ‘Graaf van Vlaanderen’ het dichtstbijzijnde sta-tion. Behalve een adressenlijst en handige kaartjes kunt u op onze website ook restauranttips downloaden. Trek voor onze wandeling ongeveer een namiddag uit – een hele dag indien u de bezochte adressen graag uitgebreid inspecteert.

www.weekend.be

Door Wim Denolf l Foto’s Wouter Van Vaerenbergh

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content