Categorie grillrestaurant

Keuken 7,5 Decor 6

Comfort 6,5 Service 7

Prijs/kwaliteit geproefde menu 7,5

We hebben het met de afgelopen feestdagen duidelijk gezien : echt besparen deed de Vlaming niet. Geld op de bank is niet de oplossing om de recessie door te komen, je kunt er beter op een verantwoorde manier van genieten. Dus niet minder, maar wel wat goedkoper. Dat betekende meer cava en minder champagne, meer verse producten om zelf te bereiden en minder dure traiteurgerechten.

De crisis stuurt ons naar het ware en noopt ons ertoe het overbodige af te schudden. Er wordt ook niet minder uit eten gegaan maar wel meer gericht. Moleculair gegoochel past even minder in het tijdsbeeld. Wij kiezen voor vaste waarden, voor eethuizen die geborgenheid brengen en voor herkenbaar voedsel dat ons genot en veiligheid geeft. In onzekere tijden staan grootmoeders en moeders keuken weer volop in de belangstelling.

Een eethuis waar dergelijke vaste waarden regeren en waarop de crisis nauwelijks vat heeft, is French Kiss. Het grillrestaurant aan de overkant van de GB bestaat twintig jaar. Even lang bestaan de typisch Belgische inrichting en de frituurluchtjes die je tegemoetkomen. Vaste klanten zijn er van 20 tot 70 jaar oud en de diehards zijn verbolgen als hun vaste tafel door een vreemdeling wordt ingenomen.

Eric Guillaume is met French Kiss begonnen en naast hem staat Johann De Smedt. Hij was eerst veertien jaar garçon en is sinds vier jaar vennoot. Guillaume kiest de wijntjes met de grootste zorg en stelde een Frans georiënteerde wijnkaart samen met interessante coups de coeur.

Wat maakt French Kiss crisisbestendig ? De gunstige verhouding prijs-kwaliteit, het repertoire van voorspelbare bereidingen uit de Franse en Belgische keuken, opgediend in eenvoud en zonder verrassingen en, last but not least, de volkse, Brusselse gemoedelijkheid.

Achter in de eetzaal pronkt een grote grill. De twee chefs, Antonio Cordeiro en Frank Verduyst, zijn de bekwame rotisseurs. Op de spijskaart staan grillades centraal, waaronder côte à l’os van 1,2 kilo (42 euro voor twee), chateau-briand grillé van 700 gram met salade (18,90 euro), ham van de grill met mosterd (15,50 euro) en sappige onglet (middenrifspier) met gesmolten ui (17,50 euro).

Andere voltreffers zijn : filet americain van in huis gemalen vlees, op smaak gebracht volgens oud Brussels recept en aan tafel gepresenteerd met in huis gemaakte frieten (14,50 euro), gebakken niertjes met mosterd uit Meaux (18,90 euro), marmite uit Marseille of zuiderse vissoep met rouille en toast (18,90 euro). Op weekdagen is er een lunch voor 21,50 euro. Het seizoenmenu kost 37,50 euro.

FRENCH KISS

Leopold I straat 470

1090 Brussel

02 425 22 93.

Maandag gesloten.

www.restaurantfrenchkiss.be

Waar voor je geld

Wij proefden het menu van 21,50 euro met keuze.

Voorgerechten waren : smakelijke salade van grijze garnalen met tomaat, pijnpitten en prima mayonaise, en toast met gebakken oesterzwammen.

Als hoofdgerechten volgden : succulente ‘mignon de boeuf’ van de grill met plakkerige uiensaus en prima frieten en stoofpot van everzwijn ‘grand mère’.

Na kwam een onvervalste flan caramel.

Door Pieter van Doveren / Foto’s Jan Caudron

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content