HET WERK VAN ATELIER BLINK

Parijs, Rome, Riga, Madrid, Istanboel, Tokio, Lissabon, Napels, Toronto, New York : het lijstje wereldsteden dat een Nuit Blanche organiseert, wordt stilaan indrukwekkend. Op zaterdag 29 september is Brussel aan de beurt. De stad via kunst- en cultuurprojecten herontdekken, dat is de bedoeling van het feestelijke initiatief. Het Brusselse ontwerpersduo Céline Poncelet en Emilie Lecouturier – zeg maar Atelier Blink – mocht zich uitleven op het Luxemburgplein.

Wat zijn jullie van plan ?

Poncelet : “We gaan rond het standbeeld een donutachtige loungesculptuur maken. Met gaten aan de buitenkant waarlangs je in een soort cocon terechtkomt. De verlichting wordt felroze, zo ziet de module eruit als een snoepje.”

Klinkt grappig én kinky, of ligt dat aan ons ?

“Iets sexy maken was niet onze bedoeling, maar nu je het zegt : die roze lichtjes, dat werkt wel. De essentie van onze ingreep is het verrassingseffect. Langs het Luxemburgplein passeren dagelijks achteloos duizenden pendelaars en automobilisten, van of naar hun werk. Wij verstoren hun vertrouwde beeld met iets totaal onverwachts. Het geeft hun een nieuwe kijk op de stad.”

De donutlounge is eigenlijk transplanteerbaar naar elk ander plein.

“Ja, het was zelfs oorspronkelijk de bedoeling dat wij in alle steden die een Nuit Blanche organiseren een dergelijk project zouden doen. Stel je voor, een donut rond de Place Vendôme in Parijs! Qua budget en organisatie was dat niet haalbaar. In de toekomst misschien wel, wie weet.”

Hoe past dit project in jullie ‘oeuvre’ ?

“Wij spelen altijd met humor en het onverwachte. We trachten mensen op een andere manier te laten kijken naar dagdagelijkse dingen.”

Die dubbele bodem zit ook in jullie fameuze behangpapier Rendez-Vous.

“We vertrokken van rustiek behangpapier met grote motieven, zoals je in oude huizen vaak ziet. Ons motief is eigenlijk opgebouwd uit figuurtjes die de liefde bedrijven in alle mogelijke standjes. Je merkt het pas als je van dicht kijkt. We hebben er vorig jaar de lift van een ondergrondse parking in Brussel mee behangen. Niemand verwacht op zulke plek erotisch design. De interactie met het publiek was hilarisch.”

Willen jullie choqueren ?

“Nee, en het gaat ook verder dan amuseren. Er zit best veel denkwerk achter het design. Ons doel is alleen goede ontwerpen maken die in productie kunnen gaan. Onze Chocolat Kisspralines worden gemaakt voor speciale gelegenheden, ons behangpapier wordt verkocht bij Campaert en de onderbroeken met ons Kamasutramotief bij Bohemian Chic. En momenteel zijn we in gesprek om onze Octopuszetel gemaakt uit jeansbroeken bij Zed te laten produceren.”

Atelier Blink, Willem Tellstraat 37, Brussel.

www.atelierblink.com

Nuit Blanche, zaterdag 29 september op verschillende plaatsen in Brussel. www.nuitblanche2007.be

Thijs Demeulemeester

Partner Content