De zon geeft dan wel die felbegeerde kleur, zo lief is ze niet voor de huid. Gelukkig bestaan er heel wat middeltjes om de schade te beperken.

Overdag valt het misschien niet zo op, maar ’s avonds des te meer : de zon droogt huid en haar uit. Aanvankelijk lijkt acne daardoor af te nemen, maar eens de vakantie voorbij is, steken pukkeltjes weer eens zo fel de kop op. Dat komt omdat de huid verdikt als bescherming tegen de UV-stralen, waardoor er gemakkelijker onzuiverheden ontstaan. De beste remedie blijft : grondig reinigen. Een bezoek aan de schoonheidsspecialiste of zachte alcoholvrije producten kunnen uitkomst bieden. Voor langdurige problemen blijft de dermatoloog de enige oplossing.

Een droge huid voelt onaangenaam aan, maar vertoont ook oppervlakkige rimpeltjes. Bovendien schilfert ze snel, waardoor je je kleur in een wip weer kwijt bent. Hydraterende crèmes herstellen de vochtbalans na een zonnevakantie, zodat de huid er opnieuw gezond en fris uitziet. Ook het haar geniet niet echt van zee en strand. Aangepaste verzorging helpt in de strijd tegen een ongewenste surferslook.

Een overdosis UV-stralen verstoort op lange termijn het bruiningsproces, waardoor sproetjes, witte vlekjes of pigmentvlekken ontstaan. In Azië is een egaal blanke huid al eeuwen hét schoonheidsideaal (denk maar aan de geisha’s). Zalfjes, serums en crèmes die daarop inspelen zijn er de best verkochte verzorgingsproducten. Maar ook Amerika ontdekte de Sneeuwwitjeslook. Hollywoodsterren als Nicole Kidman zijn bijzonder trots op hun lichte huidtype en komen niet buiten zonder sunblock. Alle merken in Azië hebben dit soort producten in huis en verkopen die sinds kort ook in België.

De zon is ook verantwoordelijk voor rimpels, wat zo mogelijk nog erger wordt gevonden dan ontsierende zonnevlekjes. UV-stralen dringen binnen tot diep in de huidcellen en beschadigen er de elastinevezels die de huid strak en veerkrachtig houden. Gelukkig draait de antirimpelbrigade van alle merken tegenwoordig op volle toeren : dat is het sterkst groeiende segment van de cosmeticasector. Voor een huid waar het kwaad al geschied is, bestaan er corrigerende crèmes met liftende technologieën. En heel wat dagcrèmes werken ook preventief tegen rimpels dankzij een zonnefilter.

Al die problemen kun je vermijden met zelfbruiners. Ze zijn en blijven de enige veilige manier om te bruinen, en bestaan in alle soorten, tinten en aanbrengmethodes : van airbrushing tot vaporiseren of klassiek smeren. Maar ze hebben één ding gemeen : je hoeft er geen uren voor te braden.

Tekst Leen Creve

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content