Keuken : 6 i Decor : 6,5 i Comfort : 6,5 i Service : 6 i Prijs/kwaliteit : 6.

Juist aan de andere kant van het sprookjesachtige Meerdaalwoud en net over de taalgrens, op het grondgebied van de gemeente Hamme-Mille, staat een oud huis waarin tot twintig jaar terug het café Valduc was te vinden. Valduc werd opgeknapt en sinds 1 mei jongstleden is de deur weer open voor het publiek. ” Valduc, Resto et Jus de Table“, zegt de tekst op de gevel. Ga je langs het stoffen tochtsas achter de deur naar binnen, dan wacht het decor van een mooi, bruin café. Geverniste houten muurbanken, tafels, stoelen, lambriseringen en een toog… Het is alsof alles hier altijd al heeft gestaan. Dat is echter schijn, want om Valduc terug tot leven te brengen werd een café in Kessel-Lo gestript. Alleen de toog was al in huis en die veranderde van plaats.

De nieuwe Valduc werd vanaf de eerste dag druk bezocht, overdag door zakenbonzen uit de industrieparken van Haasrode en Blanden die komen voor een lichte lunch, en ’s avonds door vrienden en families, die komen om in een gemoedelijke sfeer eenvoudig te eten. Het zijn vooral Vlamingen en buitenlanders die zich in Valduc thuis voelen. Mannen zijn zowel voor de lunch als ’s avonds in de meerderheid.

De spijskaart vermeldt vooral culinaire evergreens zoals tomatensoep met ballekes (4 euro), kikkerbillen in look (10 euro), zeetong meunière (dagprijs), lamskroon gepaneerd in oude mosterd (17 euro), filet pur van rund (20,50 euro) en côte à l’os (19,50 euro). De hoofdgerechten worden opgediend met de gewenste aardappelbereiding en de gewenste saus. De wijnkaart is werelds. Wij dronken de witte en de rode van het huis en hadden er geen moeite mee (10 euro voor een halve liter, 3,50 euro per glas). Wij kozen voor geroosterd Ardeens brood belegd met gebakken champignons als ouderwets lekker voorgerecht (8 euro) en versgesneden rundercarpaccio besprenkeld met olijfolie en bestrooid met gemengde peper en parmezaankaas (9 euro).

Hoofdgerechten waren : een schamel stukje, niet echt lekkere victoriabaars in plaats van uitverkochte kabeljauw, opgediend in wittewijnsaus (14 euro), en een enorm stuk filet van paard (20,50 euro) met sappig, rood vlees, goede frieten, hetzelfde saladegarnituur als bij het voorgerecht en geflambeerde peperroom (+ 2,50 euro).

Crêpe suzette, dame blanche of coupe saison : het dessertenrepertoire wist ons niet te verleiden en wij sloegen het nagerecht over.

EEN GOED STUK VLEES

Richard Douree (‘Bub’ voor insiders) had tien jaar lang De Appel in Leuven en opende met vennoot ‘Toets’ het eetcafé Den Deugniet in Haasrode. De twee kompanen sloten een verbond met kok Sam Wilf en kochten op 1 januari een oud café in Hamme-Mille. Vijf maanden later opende Resto & Jus de Table Valduc. De zaak had vanaf de eerste dag succes.

Kok Sam Wilf volgde beroepsschool in Leuven en ging aan de slag bij een traiteur. In Valduc presenteert hij een klassieke, Frans-Belgische keuken. Het succes heeft te maken met een goed stuk vlees voor een eerlijke prijs.

Door Pieter van Doveren / Foto’s Jan Caudron

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content