BRUILOFT AAN ZEE

Traditiegetrouw bekroont Knack Weekend één student van de Antwerpse Academie met een modeshoot in de najaarsspecial Mode, dit is Belgisch. Dit jaar gaat die eer naar de beloftevolle Belg Niels Peeraer, voor zijn collectie Guess technology isn’t ready for pancake teleportation.

De collectie is geïnspireerd op het verhaal van een jongen en zijn ingebeelde vriend. Elke dag maakt hij zich op om te trouwen. Die ingebeelde wens, samen met de liefde voor zijn leren wapenuitrusting, videogames en couture uit de kast van zijn grootmoeder vormt de basis van zijn poëtische garderobe.”

“Het beeld dat ik neerzet, heeft zijn roots in de Japanse popcultuur. Dat zal onbewust voor al mijn collecties zo zijn. Net zoals ik me nooit tot één geslacht wil beperken. Ik maak kleren voor wie ze wil aandoen. Maar noem dat alsjeblieft niet uniseks, want dat vind ik een verschrikkelijk woord.”

“De collectie bestaat niet uit silhouetten, maar uit losse stukken die onderling combineerbaar zijn. De styling heb ik zelf gedaan, omdat ik weet welke stukken mooi fotograferen. Al moet je er op het strand ook voortdurend op toezien dat je kleren niet beschadigd worden door zand, zout of zonnecrème.”

“Ik ben naar Parijs verhuisd voor de liefde. En dus niet voor de internationale modescène, zoals iedereen denkt. Het is ook nooit mijn bedoeling geweest om hier stage te lopen of een eigen kledinglijn te beginnen. Misschien dat ik sneller de stap naar een stage zou hebben gezet, als ik één merk of ontwerper verafgoodde.”

“In januari lanceer ik mijn eigen label met handgemaakte, leren accessoires, zoals hoofddeksels, armbanden en hoesjes voor de iPad en iPod. Ik heb aan de Academie altijd met leer gewerkt, maar mijn interesse voor accessoires is pas echt tot uiting gekomen in mijn laatstejaarscollectie. Ik doe het graag, omdat het veel extremer kan dan kleding, en het is een van mijn sterktes. Voorlopig zal ik dus geen kleren meer maken, tenzij misschien enkele silhouetten ter ondersteuning van de accessoirecollectie.”

“De accessoires worden in Parijs gemaakt, maar het is een Belgisch label. Ik ben gevormd aan de Academie en deel het gedachtegoed van veel Belgische ontwerpers. Ik hecht net als hen weinig belang aan trends en commercie, maar volg mijn idealen. Bovendien wil ik naam maken op de Aziatische markt, en daar heb je als Belg een streepje voor.”

“Ik wilde niet in de cyclus van de mode terechtkomen. Dat kan later nog. Nu wil ik profiteren van de belangstelling die ik krijg voor mijn afstudeercollectie. Als ik toch eerst stage zou lopen, en daarna pas een eigen label opstart, dan moet ik van nul beginnen. Ik wil niet op een dag wakker worden en denken ‘had ik maar’.”

Productieassistenten Tine Blommaert en Jorg Strecker.

Fotografieassistent Bettina Genten.

Haar en make-up Sigrid Volders voor Chanel en Bumble and bumble.

Modellen Olivier Wang, Jamie Chan, Sang Lostrie, Ken Thaodee, Quoc-Anh Truong.

TEKST ELLEN DE WOLF – PRODUCTIE KIM PEERS – FOTO’S LALO GONZALEZ

“Ik maak kleren voor wie ze wil aandoen. Maar noem dat alsjeblieft niet uniseks.”

“Ik ben naar Parijs verhuisd voor de liefde. En dus niet voor de internationale modescène, wat iedereen denkt.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content