Brood op de feesttafel
Met 26 zijn ze, I Maestri del Panettone, de meester-bakkers van de panettone, die volgend weekend in Milaan alles zullen geven om het lekkerste Italiaanse kerstbrood te bakken. Want als er één traditie is die niet kapot te krijgen is, is het die van panettone met kerst. Oorspronkelijk was het een Milaanse specialiteit, maar vandaag viert geen Italiaan zijn Natale, of Kerstmis, zonder. Destijds werd panettone enkel gegeten door de gegoede burgerij van Milaan, die personeel in de keuken had om het volgens eigen recept te bakken. De basis is een zacht deeg met suiker, rozijnen en stukjes gekonfijt fruit, gevormd tot een soort hoge tulband. Vandaag zijn het de artisanale bakkers die het allemaal net een beetje anders doen. De bezoekers van het evenement kijken dan ook uit naar de panettone met limoncello van Sal De Riso, die met pecannoten en chocolade van Luigi Biasetto, of die met witte vijgen van Alfonso Pepe. Er wordt gezegd dat de Milanezen alleen al zo’n twintig miljoen euro per jaar aan panettone besteden. Maar naast de artisanale, waar ze zo trots op zijn, worden wereldwijd natuurlijk ook tonnen industriële kerstbroden aangesneden. Vanaf september zie je de kleurrijke dozen in de supermarkten verschijnen. Die worden verscheept naar alle hoeken van de wereld.
Mocht je het geluk hebben om rond deze tijd in Milaan te zijn, dan moet je zeker eens gaan kijken bij de Pasticceria Cova, in de chique Via Monte Napoleone, waar ze er prat op gaan nog altijd het recept te gebruiken van het begin van de 19de eeuw. Iets verder, in de Corso Matteotti, vind je Sant Ambroeus, die al bakt sinds 1936, en die je panettone op verzoek personaliseert. Een klassieke panettone, maar ook een met een glazuur van kastanjepuree en pijnboompitten koop je bij Bastianello. De etalage is een feest.
Nog een laatste weetje: Pandoro – gouden brood – is de versie uit Verona, zonder rozijnen of sukade, maar met bloemsuiker. Geniet van een sneetje panettone als dessert met een glaasje prosecco of moscato, of eet het als (ontbijt)brood met boter. En wil je een jaar lang vrij zijn van keelpijn en griep, doe dan als de Italianen en bewaar een stuk tot 3 februari, de dag van San Biagio. Het zou zelfs helpen tegen een kater.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier