Brillant idee

De wereld van Delvaux is ook een stuk Belgische geschiedenis. © GF

Begin september opent Delvaux een museum in de Brusselse Arsenaalwijk, waar ook de ontwerpstudio en ateliers gevestigd zijn.

Nog voor je het museum binnenstapt, word je ondergedompeld in de wereld van Delvaux. Het archief van het luxelederhuis telt 3000 ontwerpen, waarvan er zestig in witte stofzakken zijn uitgestald in de inkomhal. Onderweg passeer je ook de lederbibliotheek met stalen tot dertig jaar oud en het atelier, waar je de 45 artisans van Delvaux aan het werk kunt zien. Een industriële lift brengt je naar het museum op de eerste verdieping. In de hal met glazen koepel staat een matzwarte XXL-versie van de Brillant, ontworpen ter gelegenheid van Expo 58 in Brussel. De Brillant is de meest iconische tas van het huis en krijgt daarom de nodige aandacht: van de making-of (het duurt acht à tien uur om één tas te maken) tot Les Humeurs du Brillant, een collectie ontworpen naar aanleiding van de vijftigste verjaardag van de tas in 2008. Elke ‘stemming’ vertegenwoordigt een waarde van het lederhuis, zoals savoir-faire, humor en belgitude. Want wie Delvaux zegt, zegt België. Het merk is al sinds 1883 hofleverancier (een titel die ze kregen van Leopold II), heeft een collectie met de Fondation Magritte en liet ooit een reclamespot inzingen door Jacques Brel. Een bezoek aan het museum is daarom niet alleen een wandeling door de geschiedenis van de handtas en Delvaux, maar ook door die van België.

In het archief worden 60 handtassen in witte stofzakken bewaard.
In het archief worden 60 handtassen in witte stofzakken bewaard.© GF

Het museum is alleen toegankelijk op afspraak en met een gids. Inkom is gratis. Louis Schmidtlaan 7, 1040 Brussel. Inschrijven kan via delvaux.com.

De iconische Brillant-tas.
De iconische Brillant-tas.© HASSELBLAD H5D

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content