Ontwerpster Véronique Branquinho stapt voor het eerst buiten de modering. Met ineens twee bedden tegelijk, bij het Belgische merk Magnitude.

Toen Anker Bedding, de beddenfabrikant uit Harelbeke, twee jaar geleden het merk Magnitude herpositioneerde, was het de bedoeling een luxegamma te brengen waarmee een klant een persoonlijk bed kan samenstellen. Hoofdeinde, voeteneinde, boxspring of lattenbodem en matras worden naar wens en op maat afgewerkt. Een kinky zwarte lederen boxspring met Swarovski-kristallen, een lattenbodem met romantische bloemenstof of een waterbed in felle primaire kleuren ? Het gaat allemaal de West-Vlaamse fabriek buiten.

“Inspiratie geven is soms nodig, soms helemaal niet”, weet Frank Verschuere, managing director van de Bedding Group. Nu vond hij het tijd voor een experiment : een bed maken waar niet de klant een volledige inbreng in heeft, maar een professioneel ontwerper.

Het was modeontwerpster Véronique Branquinho die een telefoontje kreeg. “Meteen was ik enthousiast”, zegt ze. “Ik ben met vormgeving bezig dus ik bedenk altíjd hoe iets mooier kan. Maar dit is inderdaad het eerste interieurobject dat ik ontwerp. Het toeval wil dat ik al een tijdje op zoek was naar een bed en daarbij geconfronteerd werd met een markt die vrij klassiek is. Dus vond ik het wel tof om nu mijn eigen stempel op zo’n product te kunnen zetten. Bovendien kwam de vraag van een Belgisch bedrijf. Alles wordt in ons land gemaakt : van de matras tot de constructie en de stoffering van het bed. Dat is zeldzaam en geeft voor mij zeker een meerwaarde.”

De stijl van de Antwerpse modeontwerpster is ontegensprekelijk te herkennen in Nuit Blanche en Tweed Dreams, de twee bedsilhouetten die ze ontwierp. “In mijn collecties kies ik voor eerlijke en traditionele materialen, dus is het niet onlogisch dat ik dat hier ook doe. Bovendien zitten er duidelijk knipogen in naar de modewereld : ik werk met mouton retourné, met referenties naar Ierse kabeltruien, met tweed.” De stoffen komen dan ook van de vaste leveranciers van Branquinho.

Qua techniek ging ze meteen voor de meest hippe slaapoplossing van het moment : de boxspring met een Scandinavische opbouw : op de boxspring – letterlijk, een box met veren in – komt een normale matras met daarboven nog een dunner matrasje, wat het comfort moet vergroten. De modeontwerpster koos echter geen bestaand onderstel uit de Magnitude-collectie. “Ik wilde een zwevend effect creëren”, vertelt ze. “Een hoog bed moest het zijn, maar tegelijk vederlicht.” Dus liet ze verlichting onder de meubels plaatsen. Het bed rust nu op een rechthoekige sokkel waarrond licht werd geïnstalleerd. “Geen evidentie”, geeft Frank Verschuere van Ankerbedding toe. “Veronique heeft het ons niet gemakkelijk gemaakt.” De bediening van het licht is opvallend : door met een voet onder het bed te bewegen, activeer je een schakelaar. “Mijn favoriete huis is er een in James Bondstijl”, verklapt Branquinho. “Een voetsensor past perfect in die sfeer.”

Nuit Blache

“Een bed moet gezellig en warm zijn voor mij. Ik wilde een compleet wit bed maken, maar het mocht absoluut niet koel zijn. Een warme wolk moest het zijn. Ik gebruik leder en wit flanel. En een gebreid kleed met kabels in Ierse steek, met franjes onderaan waar het licht doorheen schijnt. De sierkussens zijn in angora met visgraat.”

Tweed Dreams

“Dit is een wat mannelijke versie. Hier koos ik voor cognacleder in combinatie met tweed, een gevoerde geruite plaid en een bruine mouton retourné. Ik wilde rood licht onderaan en rode lakens. Het is toch geweldig als de kamer ineens in een rood licht zweeft ?

Info : Magnitude featuring Véronique Branquinho wordt in primeur voorgesteld op Interieur 08. Pas in de eerste maanden van 2009 zal de collectie ook effectief op de markt komen. www.magnitude.be, www.veroniquebranqhuino.com

Door Leen Creve

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content