Wie zich verbrandt, moet op de blaren zitten. Gelukkig brengt aftersun soelaas.

Linda Raats

Bij verbranding door de zon wordt een groot aantal cellen van de opperhuid beschadigd. Ze worden sunburn cells genoemd, en ook in de lederhuid komen diverse beschadigingen voor. Erytheem verschijnt pas enkele uren na de blootstelling aan de zon, en men onderscheidt vier graden van zonnebrand. In de eerste graad is de roodheid licht van kleur en verdwijnt ze zonder vervellen of pigmentatie nadat men 24 tot 72 uur uit de zon bleef. De tweede graad wordt gekenmerkt door een felrood, soms zelfs paarsachtig erytheem dat pijnlijk aanvoelt. Het verdwijnen gaat met een lichte vervelling gepaard. Bij een derdegraadsverbranding is de huid paarsrood en erg pijnlijk, en treedt er een duidelijk voelbaar oedeem op. Verbranding in de vierde graad gaat vaak gepaard met koorts, duizeligheid, misselijkheid en hoofdpijn. De huid gaat nadien sterk vervellen en een medische behandeling is een noodzaak.

Als je erg verbrand bent, probeer je eerst best onder een lauwe douche af te koelen. Dep vervolgens je huid droog zonder te wrijven en breng aftersun aan. Veel drinken helpt ook.

Zonnebrand wordt veroorzaakt door de UVB-straling van de zon en in mindere mate door UVA-straling. UVB’s zijn heel energetische stralen. Ongeveer 15 % ervan is in staat door te dringen tot de levende lagen van de epidermis. Ze zijn een rechtstreekse bedreiging voor het genetisch patrimonium van de celkernen. Precies omdat ze zo actief zijn, verbranden ze. UVA’s hebben minder energie, maar wel een langere golflengte die gemakkelijker in de huid doordringt ; 50 % van de UVA-straling dringt door tot in de dermis, en daar zijn de fibroblasten, die aan de basis liggen van de ondersteuning van de huid, hun favoriete doel. UVA’s zijn de grote promotoren van de veroudering van de huid, en aan hen zijn diverse allergieën te wijten. Op korte termijn is UVA minder schadelijk dan UVB, maar deze stralen zijn talrijker en verouderen de huid drastisch op termijn. Infrarood wordt op de huid gevoeld in de vorm van warmte, dringt in de huid door en geeft een temperatuurverhoging en uitgezette bloedvaatjes. Infrarood is een alarmbelletje dat waarschuwt dat het tijd is om uit de zon te gaan. Zonneproducten met infraroodfilters verminderen het verhit gevoel, maar zo krijg je de neiging langer dan nodig in de zon te blijven.

Kinderen krijgen hoge doses UVB (drie keer meer dan volwassenen) te verwerken, omdat ze vaker buiten zijn. Bovendien zijn melanocyten, de cellen die verantwoordelijk zijn voor het bruinen, vóór de puberteit niet rijp, en zo heeft een kinderhuid minder weerstand tegen de zon. Kinderen zijn ook heel gevoelig voor infrarood, en krijgen in de zon vaak een bruuske temperatuurverhoging. Verbranden in de kindertijd heeft veel later soms ernstige gevolgen. Beschermen van elke (kinder)huid betekent insmeren met een sunblock.

Bij erytheem wordt het huidweefsel altijd min of meer beschadigd. Hét verzorgingsproduct is dan aftersun (niet een bodylotion, want die kan irriteren). Die moet niet alleen de pijn en het branderig gevoel kalmeren, maar ook de door de zon veroorzaakte letsels herstellen en de huid regenereren. Aftersun bevat daarom vaak klassieke toevoegsels zoals enoxoloon en batylique-alcohol. Die werken ontstekingswerend, zodat de verbrande huid onmiddellijk kalmeert. Panthenol vermindert een verhit gevoel en allantoine verzacht een geïrriteerde huid. De glycosaminoglycanen in de formules zijn macromoleculen met een herstellende werking, vaak aangevuld met vitamine E (vooral bij Lancôme, Helena Rubinstein en Lancaster), dat de celmembranen beschermt en door de zon veroorzaakte huidveroudering bestrijdt. Vitamine A verhoogt de bloeddoorstroming en normaliseert de keratinisatie. Glycerol en glycerine in de meeste aftersuns (o.a. Délial, Roc, Ambre Solaire, Avène) gaan dan weer uitdroging tegen en houden de huid soepel. Tyrosine-derivaten ( Clarins, Roc) helpen de huid om langer bruin te blijven. Populaire plantaardige toevoegsels zijn verzachtende aloë vera ( After-sun Balm with aloë van Clinique, Piz Buin aftersun en After-sun van Louis Widmer, Aftersun Posthélios van La Roche Posay). De merken Vichy, Avène en La Roche-Posay zijn gemaakt op basis van huidverzachtend thermaal bronwater. Belangrijk, want in de formules van aftersun zit een flinke hoeveelheid water.

De aftersuns van Sisley, Avène en La Roche-Posay hebben een basis van voedende galamboter. Kamille, korenbloem en bissabolol werken eveneens kalmerend en verzachtend.

Omdat aftersun steeds op een gevoelige, vaak pijnlijke huid wordt aangebracht, is een textuur die zonder al te veel wrijven kan worden opengesmeerd mooi meegenomen. Een hypoallergenische aftersun is een pluspunt, omdat de huid geïrriteerd is. Parfum, bewaarmiddelen, kleurstoffen en ook emulgatoren horen eigenlijk niet in aftersuns thuis. Het Sensitive-gamma van Délial, Clinique, Roc, Louis Widmer, La Roche-Posay, Avène en Vichy zijn hypoallergenisch.

Een interessante dubbelslag sla je met Antimosquito van Piz Buin en Clarins Antimoustiques, die muggen op afstand houden en een ongestoorde nacht garanderen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content