Het aanbod

In de uitgaansbuurt rond de Brusselse Grote Markt opende onlangs Biodrome. Je vindt er een selectie natuurvoeding, handig gepresenteerd op “totems”. Zo staan alle onbijtproducten bij elkaar en zie je in één oogopslag hoe je biologisch Italiaans kookt. De trendy ingerichte zaak is echter geen gewone biowinkel. Er worden ook yoga- en astrologiecursussen georganiseerd en is er een ruim aanbod natuurlijke huishoud- en geschenkartikelen. Er zijn onder meer esoterische cd’s en video’s, massagemiddelen, biokatoen, cosmetica en aromatica. Biodrome is bovendien de eerste Belgische traiteur met het door Ecocert toegekende biogarantielabel. De groentetaarten, salades, groenteburgers en tofoepasta’s worden ook ter plekke geserveerd. Zelf noemt exploitant en shiatsutherapeut Francis Deyne (35) het restaurant “de proeverij”. “Veel mensen kennen tofoe en seitan niet, de biosector is vaak onaantrekkelijk. Hier kunnen ze op een toegankelijke manier ontdekken dat er voor alles een volwaardig biologische alternatief is. Je hoeft je eetgewoonten niet aan te passen.”

Maar ik ben hier niet voor een groentesapje of biobier. Mij interesseert vooral de volautomatische shiatsumassage en brainwave-therapie in het relaxatiecentrum.

Onze bevindingen

Het relaxatiecentrum is een afgesloten ruimte die de stadsdrukte buitensluit en omvat een tiental massagefauteuils, hifi-ketens en minicomputers. Gordijnen geven de nodige privacy. Francis legt uit dat in de Thaise shiatsufauteuils “rollen” zitten die masseren op basis van meridiaanlijnen en drukpunten (acupressuur). Even later lig ik glimlachend achterover: ik ga op en neer en word van onderen tot boven duchtig gemasseerd. Zodra het komische effect verdwenen is, vlij ik me tegen de leuning aan. Ik zou zweren dat er een professional aan me zit: alle stress en rugklachten vloeien zò weg. Een kwartier later blijf ik onder de indruk en ontspannen achter. De ideale voorbereiding op de brain machine. Wantrouwig zet ik een futuristische led-bril op. Aan de binnenkant zorgen kleine lichtpunten voor een stroboscopisch effect. Francis legt uit dat ze de aanmaak van hersengolven stimuleren. “Ze brengen je in een bewustzijnstoestand die lijkt op slapen. Daarom daalt ook je lichaamstemperatuur. De techniek is de ideale oplossing voor slaapproblemen en oververmoeidheid wegens stress, ongezonde leefgewoonten en jetlag. Het is een mentale relaxatie die je reserves weer opbouwt.”

Dat ook Belgische ziekenhuizen de techniek toepassen, stelt me enigszins gerust. Ik krijg een deken en dan start het computerprogramma. Gelukkig went het lichteffect in de bril snel. Ik hoor nu een repetitief gezoem, vermengd met new age en natuurgeluiden. Ondertussen debiteert een stem allerlei esoterische opmerkingen over witte stranden en luchtbellen. Het werkt danig op mijn zenuwen. Al snel begrijp ik dat ik er niet echt hoef naar te luisteren en dommel ik weg. Een dik halfuur later word ik verdwaasd wakker. Ik ben een stuk kwijt, weet even niet wat er is gebeurd. Uren lijken verstreken te zijn. Opnieuw ben ik onder de indruk: ik ben helemaal opgepept. “Het is bij iedereen anders”, zegt Francis. “De een valt in slaap, de ander ontspant zich gewoon even. Onder vrienden is het een leuk alternatief voor de bioscoop. Het is snel, efficiënt en je hoeft er geen schroom voor te overwinnen.” Daar heb ik niets aan te voegen.

Prijs

Shiatsumassage: 300 fr., in combinatie met brainwave-therapie: 850 fr. Tussen 11.30 en 14.30 uur kost een massage met lichte lunch 545 fr., ’s avonds betaal je voor de massage en brainwave-sessie met diner 1095 fr.

Biodrome, Kolenmarktstraat 76-78, 1000 Brussel, Tel. 02-502 12 10, www.biodrome.net, van 10 tot 22 uur, zondag gesloten.

WIM DENOLF / FOTO’S CATHERINE LAMBERMONT

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content